USA:s finansminister Janet Yellen.

USA President Joe Bidens ekonomiska agenda är avgörande för att USA ska behålla sin status som global supermakt. Det kommer finansminister Janet Yellen att säga i ett anförande i Atlanta på onsdagen, enligt ett utkast som CNBC läst.

Det är del av en kampanj från Vita huset för att öka stödet för infrastrukturpaketet på 1.000 miljarder dollar som kongressen just nu överväger, och sedan Demokraternas planer på ett paket om 3.500 miljarder dollar för bland annat stöd till familjer.

”Vi har blivit vana vid att Amerika är världens främsta ekonomiska makt. Det är inte ödesbestämt att det förblir så, men med dessa investeringar så tror jag att vi kan göra det”, säger hon.

Hon säger att de nu har en chans att reparera trasiga fundamenta i ekonomin, och dessutom bygga något rättvisare och starkare än tidigare.

Janet Yellen betonar att återhämtningen inte skett av en slump, utan att Biden-administrationens beslut varit avgörande. Långsiktiga problem, som sjunkande arbetskraftsdeltagande, ökade löneskillnader och klimatförändringar, är också sådana som kan åtgärdas.

”Finanspolitiken kan hjälpa till att lösa dem. Eller så kan bristen på det intensifiera dem”, säger hon.

Hon oroas inte över riskerna med att göra dessa investeringar, utan snarare över riskerna med att inte göra dem.