Kinas president Xi Jinping i samband med ett besök i Saudiarabien den 8 december 2022.

Kina Kinas president Xi Jinping sade på fredagen att landets covid-19-strategi har "optimerats" för att skydda människoliv och minimera ekonomiska kostnader. Det rapporterar Xinhua, som citeras av Bloomberg News.

Det var presidentens första kommentar om covidkontrollerna efter att regimen abrupt börjat avveckla den hårda policyn tidigare i december.

”Vi har optimerat covidkontrollstrategin baserat på tid och situation för att bäst möjligt skydda människors liv och hälsa, och minimera effekterna på den ekonomiska och sociala utvecklingen”, sade Xi Jinping.

Bloomberg News noterar att Xi, enligt Xinhuas rapport, talade om ”covidkontrollstrategin” i stället för ”noll-covid” (covid zero).

Den kinesiska regimen tog de första stegen bort från ”noll-covid” -policyn den 7 december och efter det har smittspridningen i landet ökat dramatiskt. Omfattningen av smittspridningen är dock svår att mäta eftersom Peking har slutat publicera adekvat statistik och dessutom ändrat definitionen av vilka dödsfall som beror på covid.

Enligt beräkningar från Aifinity, ett Londonbaserat forskningsföretag som fokuserar på prediktiv hälsoanalys, kan antalet coviddöda i Kina stiga uppemot 25.000 per dag senare i januari, med en topp runt den 23 januari. Antalet dagliga smittade kan väntas toppa tio dagar tidigare, på cirka 3,7 miljoner.