Placera Bara under förra veckans fyra börsdagar i New York, fredagen var stängd på grund av nationaldagsfirandet den 4 juli, var det breda S&P 500-indexet upp över 2,5 procent, medan Nasdaq Composite Index var upp över 3,4 procent. Det är positiva nyheter, men rådet till investerare är att balansera portföljen tills BNP-statistiken för det andra kvartalet presenteras. Det anser Mobeen Tahir, researchansvarig på den amerikanska kapitalförvaltaren WisdomTrees Europa-filial i London.

Flera positiva marknadsnyheter har präglat medierna senaste tiden. Inköpschefsindex, PMI, är vanligen en säker indikator som visar hur ekonomin mår, och i USA har detta index kraftigt förbättrats sedan raset i april.

Under måndagen var en av de positiva nyheterna att Markits  kombinerade inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 47,9 i juni, jämfört med 37,0 i maj. 

Men investerare bör trots det vara försiktiga och se över exponeringen i portföljen, då pandemin dels inte är över än, dels för att det trots en del goda nyheter från marknaderna fortfarande sannolikt blir en revidering när BNP-statistiken för andra kvartalet presenteras, skriver Mobeen Tahir i en marknadskommentar.

Ingen V-formad rekyl

Ekonomisk data är verkligen uppmuntrande just nu, skriver han, och det är ett steg i rätt riktning. Men det betyder inte att vi är inne i en V-formad ekonomisk återhämtning.

Det är inte märkligt att återhämtningen kommer just nu, och att inköpschefsindex är så positivt. Att ungefär 7,3 miljoner nya jobb skapats i USA under maj och juni ska dock ställas mot att 20 miljoner jobb försvann under april, skriver Mobeen Tahir, och konstaterar att arbetslösheten i landet nu i början av juli är ”extremt hög”, 11,1 procent.

”Addera balans till portföljen”

Investerare bör därför i stället begrunda att återkomsten till mer normala nivåer på börsen tar tid och kommer att bli av endast om ekonomin fortsätter att förbättras. När BNP-statistiken för andra kvartalet i år så småningom presenteras kommer bilden av ekonomin inte att vara så positiv som man kan gissa sig till genom att studera börsen just nu, menar Mobeen Tahir.

Även juni månads inflationsstatistik lär lägga viss sordin på sentimentet när den presenteras, menar han.

Pandemin är dessutom långt ifrån över, den ekonomiska återhämtningen blir sannolikt långsam, men stadig som det ser ut nu.

Slutsatsen av resonemanget blir att placerare av dessa skäl noga bör överväga vilka exponeringar som adderar balans till portföljen under den osäkra period som ligger framför oss. Trots att börsen just nu pekar rakt uppåt.