Ädelmetaller Efter det stora guldrallyt som ledde till rekordprisnivån 2.070 dollar per uns i somras, har guldpriset sakta men säkert successivt tappat nästan 10 procent fram till den 24 september. Trots det är guldet upp över 22 procent hittills i år och kan i kapitalförvaltaren WisdomTrees olika scenarier kunna bli 30 procent högre än rekordnivån.

De senaste veckornas svacka i guldpriset kommer samtidigt som USA-dollarn tappat ordentligt med fart, konstaterar Nitesh Shah, chef för research på den internationella kapitalförvaltaren WisdomTree i en ny Gold Outlook som nyligen publicerats.

– Om vi betraktar guld som en defensiv tillgång, borde en cyklisk utveckling drabba guldpriset, men historiskt har guld inte ”bara varit” en defensiv tillgång. Priset på guld tenderar att öka med inflationen som kommer hand i hand med perioder med stark ekonomisk utveckling, säger Nitesh Shah.

Slutsatsen är att så länge som återhämtningen inte hotas av hårda monetära begränsningar från centralbanker och regeringar kommer guld att fortsätta gå bra.

I WisdomTrees interna prognos för guldet under det kommande året slås fast att den nuvarande prisnedgången har skapat ett attraktivt tillfälle att gå in i guld, särskilt så länge som den ekonomiska osäkerheten fortsatt dominerar.

Tre utfall

Det finns tre möjliga utfall, enligt prognosen. Den första är att prisnivån blir kvar ungefär på dagens nivåer, och att investerarnas intresse för guldet förblir oförändrat från dagens läge.

Det andra utfallet är vad som sker vid en fortsatt stor ekonomisk osäkerhet, med fortsatta stimulanser fortsatt dollarförsvagning. I ett sådant läge ökar intresset för guld hos investerarna.

Det tredje utfallet är om den amerikanska centralbanken Fed börjar agera mer aggressivt och dollarn börjar öka i värde till de nivåer valutan befann sig under maj i år, samtidigt som inflationsmålet är långt ifrån att uppnås.

”Låter inflationen stiga”

Feds nya inflationsmål har justerats uppåt, ovanför 2-procentsmålet som länge varit det allmänt vedertagna. Nu är bedömningen att Fed kommer att låta inflationen stiga ovanför 2 procent för att kompensera för de perioder då inflationen varit lägre än målet.

Samtidigt har Fed på olika sätt indikerat att räntorna kommer att vara intakta framtill 2023, medan analytikerkonsensus förväntar sig en inflation som väsentligt överstiger 2 procent, ända upp till 2,4 procent under mitten av nästa år. Analytikerna förväntar sig också att dollarfallet fortsätter under det kommande året.

”Uppsida på nästan 30 procent”

WisdomTree tror i ett annat scenario, att den ekonomiska osäkerheten fortsätter under pandemin, samtidigt som centralbankerna fortsätter att experimentera med olika lösningar och avkastningen på andra tillgångar minskar. Då kan guldet nå betydligt högre prisnivåer än hittills.

– Guldet kan då stiga till nya rekordhöjder väl ovanför rekordnivån 2.075 dollar. Nya rekordnivån för guldpriset skulle då kunna bli 2.410 dollar unset – en uppsida på nästan 30 procent jämfört med rekordnivån från september, säger Nitesh Shah.

Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Breda uppgångar på valdagen
Placera
Swedbank höjer aktier och Sverige till övervikt
Analys
ABG: SBB borde handlas till premium jämfört med sektorn
Börsen
Stängning brett uppåt
Rapport
Securitas återinför utdelningenResultatet bättre än väntat
Pandemin
Ingves: Värre virusvåg än väntat under fjärde kvartaletSpår tillväxt under prognos för kvartalet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bostäder: Säljarnas marknad i hela landetGlödhet marknad för villor
Aktier
Swedbank stuvar om i fokusportföljenEssity kastas ut och ersätts av Epiroc
3/11
Trading Direkt om oljepriset och USA-valet
Aktie
Kurskollaps i SASNya stamaktier ger enorm utspädning
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Bostad
SBAB: Bopriserna har stigit markantTvåsiffriga uppgångar sedan årsskiftet
Rapport
Oväntad vinst för Scandic
Rapport
Starka siffror från SBB
Rapport
Bättre än väntat för köksbolaget
Foto: Shutterstock
Rapport
Bättre än väntat för Sinch
Aktier
Gödselfeber på OslobörsenHär är norrmännens favoritaktier i oktober
Asien
Uppåt i Kina - helgstängt i Japan
Skatt
Skatteverket befarar rusning till omprövning av deklaration
Placera
Landeborn: Räkna med volatilitet men inga stora börsras
Aktier
Månadens bästa och sämsta aktier
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Shutterstock
Pandemin
Snart 800 stängda H&M-butiker
Foto: Shutterstock
Elpriset
I natt var det negativa elpriser i hela landet
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Stefan Persson ökar ännu mer i H&M