Aktie Tesla har tjurrusat på börsen under den gångna månaden och många svenska småsparare har lockats tillbaka till aktien. Bolagets starka kvartalssiffror har bidragit årets kurslyft och flera analytiker på Wall Street tror att den trenden fortsätter.

Tesla har efter det blytunga fjolåret på börsen, då aktiekursen rasade 65 procent, tryckt gasen i botten under inledningen av 2023. 

Sedan årsskiftet är aktien upp över 50 procent och en stor del av kurslyftet har kommit efter rapportsläppet den 25 januari. Tesla överträffade analytikernas förhandsprognos på både intäkts- och resultatnivå under fjärde kvartalet. 

Kursuppgången signalerar att investerarna väntar sig att bolagets starka operationella trend fortsätter. Tesla var också den mest köpta aktien hos de svenska nätmäklarna Nordnet och Avanza i januari, enligt bolagens månadsstatistik som publicerades på tisdagsmorgonen. 

Den amerikanska finanskanalen CNBC har tagit en närmare titt på vad analytikerna på Wall Street tror om bolaget och aktiekursen framåt.

Morgan Stanley har utnämnt elbilstillverkaren till ett ”toppval” med riktkursen 220 dollar. Det motsvarar en uppsida på 32 procent jämfört med Teslas stängningkurs på måndagen runt 167 dollar. 

Det finns dock en risk att aktien sjunker till ”nya bottenivåer” under första halvåret 2023 innan den stiger till målkursen på 220 dollar inom de närmaste tolv månaderna, uppger storbanken i en bolagsanalys, skriver CNBC.

Morgan Stanley har även målat upp ett mer negativt – ”bear case” – och positivt scenario – ”bull case” – för aktien där riktkursen uppgår till 70 respektive 390 dollar. 

Goldman Sachs anser i sin tur att Teslas fjärde kvartal bådar gott inför framtiden. 

– Vi tror fortfarande att bolaget är väl positionerat för långsiktig tillväxt, uppger banken i en analys. 

Riktkursen ligger på 200 dollar, motsvarande en uppsida på 20 procent från dagens nivåer. Analyshuset Wedbush ligger på samma nivå efter att nyligen ha skruvat upp riktkursen från 175 dollar. 

Bolagets analytiker Dan Ives uppger i en analys att Tesla fjärde kvartal gjort honom mer positivt inställd till elbilstillverkaren under 2023. 

Bland de som är mer tveksamma till aktien finns storbanken Citi som har en neutral rekommendation med riktkursen 146 dollar. Det är drygt 12 procent lägre än Teslas stängningskurs på måndagen.