Aktier Flera analysavdelningar på Wall Street bedömer att det finns en större potential i europeiska än amerikanska aktier, rapporterar finanskanalen CNBC och listar deras favoriter. 

Sedan årsskiftet är Europas breda Stoxx 600-index upp drygt 6 procent, några tiondels procentenheter bättre än USA:s flaggskeppsindex S&P 500.

Hotet om en lågkonjunktur dämpar dock framtidsutsikterna för amerikanska aktier, uppger Bernstein i en färsk analys, rapporterar finanskanalen CNBC.

Samtidigt är förväntningarna på de europeiska bolagen redan lågt ställda, vilket gör att potentialen för ”positiva vinstöverraskningar” är större än i USA, fortsätter Bernstein i analysen.

– Vi tror fortfarande att det finns en måttlig uppsida. Regionen (Europa, reds. anm.) handlas fortsatt till en rabatt jämfört med sin historiska värdering, båda i absoluta och relativa termer, skriver bolagets analytiker Sarah McCarthy.

När det kommer till enskilda aktier fokuserar analyshuset på bolag med en låg skuldsättningsgrad. I tidigare lågkonjunkturer har den typen av bolag levererat en årlig snittavkastning på 8,7 procent, skriver Bernsteins strateg Mark Diver i en separat analys, enligt CNBC. 

Bernsteins ”toppval” i Europa inkluderar exempelvis lyxvarubolaget LVHM, oljejätten Equinor och flygplanstillverkaren Airbus. 

Analyshuset är heller inte ensamma om att föredra europeiska aktier framåt. Den brittiska storbanken Barclays gör samma bedömning och har nu en ”taktiskt övervikt” i Europa jämfört med USA.

I en analys lyfter Barclays fram ett gäng aktier där bankens analytiker ser en uppsida på 25 procent de ”kommande kvartalen”, rapporterar finanskanalen vidare. Det handlar bland annat om det finländska raffinaderiet Neste, som producerar en stor mängd förnybara bränslen, tyska energibolaget RWE och teleoperatören Telefonica Deutschland. 

Även Bank of Americas har tagit in några europeiska namn på sin lista med favoritaktier. Banken satsar framför allt på bolag med stor exponering mot Kina, som kan ta fart när landet öppnar upp efter coronapandemin, rapporterar CNBC.

Listan rymmer exempelvis tyska fordonstillverkaren BMW, chipbolaget Infineon Technologies och brittiska banken Standard Chartered.