Analyser Den fransk-tyska finansiella koncernen Oddo BHF har tagit upp bevakningen av lastbilskoncernen Volvo med rekommendationen köp och riktkurs 210 kr. Det framgår av ett marknadsbrev där ett antal olika lastbilsvarumärken jämförs.

Oddo inleder även bevakning av Traton, där Scania ingår, med rekommendationen neutral och en riktkurs på 17 euro.

För Daimler Truck blir rekommendationen outperform medan Oddo ger Iveco rekommendationen underperform, enligt sektoranalysen.

Lastbilstillverkare verkar fortfarande i en tuff omvärld. Orderböckerna är fulla, men halvledarbrister begränsar fortfarande produktionen och orsakar ineffektivitet. Dessutom väcker störningar i makrobilden oro för en eventuell cyklisk avmattning, menar Oddo.

”I en omgivning som fortfarande är volatil, föredrar vi att gå efter kvalitet med Volvo och Daimler Truck vilka vi initierar med rekommendationen outperform. Vi tror att den senaste tidens säljtryck och omvärdering i sektorn erbjuder ett attraktivt ingångsläge i dessa kvalitetsnamn i industrin”, skriver Oddo.

Efter fredagens kvartalsrapport från Volvo har flera banker och analyshus, däribland Deutsche Bank, Citi och Pareto, upprepat sina riktkurser och rekommendationer för lastbilskoncernen.

Nordea har höjt riktkursen för Volvo till 235 kr (220) och upprepat köprekommendationen medan DNB Markets sänkt riktkursen till 180 kr (205) och upprepat rekommendationen behåll.

Vid 10.30-tiden hade Volvo B backat med 0,6 procent till 162 kr.