Analys Fordonstillverkaren Volvo väntas kunna förbättra sitt resultat avsevärt under tredje kvartalet, jämfört med det pandemityngda andra kvartalet. Pareto Securities höjer riktkursen för Volvo till 220 kr från 180 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys

En tydlig återhämtning i efterfrågan på lastbilsmarknaderna i både Europa och Nordamerika har gynnat Volvo, enligt flera analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför niomånadersrapporten.

”Vi har höjt våra utsikter för efterfrågan på tunga lastbilar, då vi nu ser en skarpare cyklisk uppgång efter den initiala pandemiorsakade nedgången”, skriver Pareto Securities i en analys och påpekar att återhämtningen lett till en avsevärd förbättring i lönsamhetsförhållandena för lastbilsbolagen och resulterat i en ökning i orderingången på lastbilar.

Nordea framhåller också att Volvo nu är i bättre form för att dra nytta av att volymerna kommer tillbaka, givet bolagets omfattande besparingsprogram och eftermarknadsfokus.

Även DNB Markets tror att Volvos kvartalsrapport kan bidra till ett ökat förtroende för att bolaget har förbättrats strukturellt och nu har en mer flexibel kostnadsbas.

”Vi bedömer att resultatet har förutsättningar att utgöra en positiv katalysator för aktiekursen, och vi ligger 44 procent över konsensus vad gäller det justerade rörelseresultatet”, skriver DNB Markets.

Kombinerat med en förbättrad orderingång, utsikter för en fortsatt stark kassaflödesgenerering under de kommande kvartalen och en solid balansräkning borde detta lyfta värderingsmultiplarna, enligt DNB som har en köprekommendation för Volvoaktien.

Under det andra kvartalet överraskade Volvo med ett klart bättre resultat än väntat, bland annat som en följd av kostnadsneddragningar. Orderingången på lastbilar sjönk dock med 45 procent andra kvartalet.

För det tredje kvartalet räknar analytikerna med att Volvos nettoomsättning faller med drygt 20 procent till 78,7 miljarder kr, enligt Infronts sammanställning av 17 analytikers estimat.

Det justerade rörelseresultatet väntas hamna på 5,9 miljarder kr (10,9) medan det rapporterade rörelseresultatet spås bli 6,1 miljoner kr, enligt Infront.

Orderingången spås däremot öka till 38.187 lastbilar under tredje kvartalet, vilket är upp från 35.726 fordon motsvarande kvartal 2019.

Volvo har avstått från att ge några marknadsprognoser för 2020 som en följd av det mycket turbulenta, osäkra läget. Frågan är om Volvo vågar sig på att presentera några marknadsbedömningar för nästa år, 2021, som bolaget historiskt har gjort i sin niomånadersrapport.

Rapporten väntas tisdagen den 20 oktober klockan 7.20. En rapportkonferens inleds klockan 9.00.

Vid 9.50-tiden handlades Volvo till 177,10 kr, ned 2,2 procent för dagen.

Chatt
Hernhag: Tre riskfyllda tillväxtaktier med goda chanser
Bostad
Ekonomisk smäll hotar efter bostadsförsäljningenSkatteverket: Risk för ny inlåsningseffekt
Rapporter
Dags för den mest intensiva rapportveckanÖver 130 bolag släpper rapporter
Bopriser
Mäklarstatistik: Bopriserna fortsätter uppåt i oktober
Affär
Klart: Traton går samman med Navistar
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktie
Hertz aktie rusar 75 procent efter säkrad finansiering
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Johanna Norin /TT
Rapport
Sandviks resultat strax över förväntan
Aktie
Sandvik planerar särnotera SMT under 2022
16/10
Trading Direkt: Börsnyheter och tittarönskemål
Rapport
Volvo klådde vinstförväntningarnaSläppte rapport i förtid
Aktie
Selin har gått in i Soltech
Rapport
Getinge klart bättre än väntat
Analys
DNB ser möjlig kursdubbling i Oncopeptides
Placera
Bratt: Se upp för överexponering mot USA
Krönika
Lindberg: Fem nya spår för jakten på vinnare
Krönika
Lundkvist: En “blue sweep” kan ge starkt avslut på börsåret
Bolån
Handelsbanken sänker boräntorna
Riksbanken
"Kontanter måste skyddas och kompletteras med digitalt alternativ"
Sektor
SBB i miljardaffär i Finland
Analys
Volvo: Ökad efterfrågan får Pareto att höja riktkursen
Analyser
Här är torsdagens nya köprekar
Aktie
Readly får nytt avtal med Aller Media
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kraftigt höjt substansvärde för Kinnevik