Aktie Fordonstillverkaren Volvo uppger att situationen i leverantörskedjan är fortsatt ansträngd, men bolaget har hittills under det tredje kvartalet inte gjort några ytterligare större stopp i produktionen.

Det säger Volvos presschef Claes Eliasson till Nyhetsbyrån Direkt i en uppdatering efter att lastbilskoncernen Traton varnat för att problemen i leveranskedjan leder till avsevärt lägre försäljningsvolymer än planerat det tredje kvartalet.

”För oss har det ju så här långt inte lett till några större produktionsstopp under det tredje kvartalet. Däremot är det störningar på olika ställen i systemet som vi får anpassa takten efter”, säger han och påpekar i sammanhanget att det är normal verksamhet för Volvo att i alla lägen anpassa produktionstakten efter marknaden.

Behovet av att vara flexibel och snabb i produktionen har emellertid accentuerats av uppstartandet efter att nedstängningarna under pandemin släppt.

Claes Eliasson hänvisar till att Volvo tog ett större produktionsstopp under det andra kvartalet och ”städade upp” i systemet.

”Sedan dess har det varit och är ett ansträngt läge. Efter semestern har det rullat på, men vi förutser ju att det kommer att bli ytterligare anpassningar framöver och att vi kommer att behöva parera den här frågan under hösten”, säger han.

Tyska Traton, som är noterat på Stockholmsbörsen och där bland annat Scania, MAN och numera även Navistar ingår, uppgav på onsdagsmorgonen att brister i leveranserna av halvledare och andra komponenter sannolikt leder till ”avsevärt” lägre försäljningsvolymer än planerat under det tredje kvartalet, framförallt under september.

Problemen väntas också fortsätta in i och bortom det fjärde kvartalet, enligt Traton.

Har ni märkt av någon försämring under september?

”Det är lite samma situation, det är ryckigt och svårplanerat. Vi har ju skalproduktion i 18 länder globalt med stor bredd av olika typer av produkter. Det är väldigt svårt att ge en generell bild av läget”, säger Claes Eliasson och tillägger att Volvo inte redovisar läget för någon separat månad på det sättet mellan kvartalsrapporterna.

Har ni kunnat leverera på kundernas efterfrågan?

”Vi, och därmed våra kunder, lider ju av det stopp vi hade i lastbilsproduktionen under andra kvartalet, vilket i kombination med störningar i leveranskedjan gör att det är försenade leveranser. Det är det som sätter taket för vad vi kan få ur oss. Vi hade jättegärna velat takta på högre nivåer, givet den efterfrågan som finns där.”

Tidigare har Volvo flaggat för att situationen i leveranskedjan väntas vara ansträngd under hösten.

”För återstoden av 2021 förutser vi att det kommer att vara den här typen av störningar, vilket är typiskt i en sådan här situation med en återgång efter pandemiläget”, säger Claes Eliasson.

På Stockholmsbörsen har Traton-aktien återhämtat sig, efter en initial nedgång på onsdagen, och handlades vid 11.25-tiden upp 0,8 procent. Volvo hade då stigit med 2,4 procent.