Volvo riskerar att förlora upp till hälften av sitt resultat under det andra kvartalet. Det menar analytiker efter att fordonskoncernen varnat för att halvledarbristen tvingar fram produktionssänkningar.

Enligt SEB:s ”grova” bedömning kan det ta bort 25-50 procent av det förväntade resultatet under det andra kvartalet, skriver nyhetstjänsten PLX.

Carnegie tror i sin tur att konsensusestimatet för Volvos rörelseresultat, ebit, för det andra kvartalet kan komma ned så mycket som 35 procent.

Deutsche Bank bedömer att Volvo kan tvingas minska produktionen med omkring 16.000 lastbilar under det andra kvartalet.

Det skulle motsvara 9 procent av produktionen under helåret 2021, exklusive möjliga upphämtningseffekter under det andra halvåret, skriver Deutsche Bank i en kort kommentar.

”Med antagandet att hälften av de förlorade volymerna skulle kunna återhämtas under det andra halvåret tror vi att konsensus för resultatet kan komma ned med 4-7 procent för innevarande år”, skriver Deutsche Bank.

På tisdagsmorgonen har också Danske Bank Markets sänkt sin rekommendation för Volvo till behåll, från köp. Riktkursen ligger kvar på 245 kr. Sänkningen motiveras med den starka kursutvecklingen under 2021 i kombination med att osäkerheten vad gäller bolagets produktion nu ökar.

På måndagskvällen meddelade Volvo att den globala bristen på halvledare kommer att ha en ”betydande” påverkan på bolagets tillverkning under det andra kvartalet. Störningarna förväntas ha en negativ inverkan på intjäning och kassaflöde.

Volvo kommer under inledningen av det andra kvartalet att genomföra stoppdagar i sin globala verksamhet för tillverkning av lastbilar. För närvarande beräknas dessa uppgå till totalt mellan två och fyra veckor beroende på produktionsanläggning. Därutöver förväntas störningar påverka även övriga affärsområden, uppgav Volvo.

Volvoaktien föll 6,4 procent till 219,40 kr i tisdagens öppningshandel.

 

Graf över kursutvecklingen Volvo B hittills i år:

image

Källa: Infront