VITEC: SEB:S M&A-SCENARIO VISAR KURSPOTENTIAL PÅ 650 KR 2023

2022-03-30 10:41:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SEB:s kassaflödesbaserade värdering av programvaruföretaget Vitec, som exkluderar oannonserade förvärv, indikerar en begränsad nedsida från nuvarande aktiekurs.

Bankens M&A-scenario, där en förväntad förvärvstakt räknas in, visar en kurspotential för Vitec på över 800 kronor per aktie under 2026, diskonterat till omkring 650 kronor 2023.

Det skriver SEB i en analys, där banken inleder bevakningen av Vitec med en köprekommendation och en riktkurs på 550 kronor per aktie, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

I analysen tar SEB upp att Vitec har identifierat 500 passande förvärvskandidater, vilket innebär ett stort underlag som kan ge bränsle till förvärvsstrategin.

Vitec har en stark historisk och pågående förmåga att konsolidera bolag, menar SEB som också framhåller att bolaget har hälsosamma marknadsandelar inom ett antal sektorer där begränsad konkurrens innebär låg churn (kundflyktsandel, reds anm) och stark prissättningskraft.

"Vi tror att bolaget kan bibehålla den konsekventa genomsnittliga årliga tillväxten i vinsten per aktie på 20 procent som det har uppnått under de senaste 20 åren", skriver SEB i analysen.

Även om mycket av denna tillväxt kommer från förvärv ger de återkommande intäkterna också solid organisk tillväxt, påpekar SEB.

Vitec handlades till 468 kronor på onsdagsförmiddagen, vilket var ned 2 procent för dagen. Stockholmsbörsen hade samtidigt backat 1,8 procent.Direkt-SE