Vitec förvärvar nederländska programvarubolaget Enova

2023-02-23 12:00:00

Vitec Software Group AB (publ) förstärker sin position inom Vertical Market Software, genom att den 23:e februari förvärva samtliga aktier i det nederländska programvarubolaget Enova.

Enova grundades 2005 och är baserat i Capelle aan den Ijssel. Företaget är specialiserat på att utveckla, leverera och underhålla programvara för energistyrning till stora företag i Nederländerna, samt att tillhandahålla nätbalanseringstjänster.
 
Företaget erbjuder ett komplett mjukvarupaket för energistyrning genom sin SaaS Energy Management Software (EMS). Dessutom tillhandahåller Enovas Grid Management Service (GMS) nätbalanseringstjänster till stamnätsägare (TSO:er), genom ett gemensamt nyttjande av elreserverna från kundernas energiförbruknings- och/eller energiproduktionsenheter. De gör detta för den nederländska TSO:n TenneT och siktar på att ha en breddad europeisk närvaro under de kommande åren.
 
Enova har idag över 250 kunder i Nederländerna, Storbritannien och Frankrike. GMS-verksamheten har vuxit snabbt tack vare det ökande behovet av att balansera strömförsörjningen, samtidigt som EMS-verksamheten också har sett en stadig tillväxt. Enovas omsättning uppgick i genomsnitt till 28 miljoner euro under räkenskapsåren 2021 och 2022. Förvärvet förväntas ge en omedelbar ökning av vinsten per aktie för Vitec. Konsolidering kommer att påbörjas från och med förvärvsdagen.
 
"Vitec har en stark position och bred kompetens inom Vertical Market Software, samt en djup förståelse för energiprognoser och optimeringsplattformar", säger John Kruijt, Vd för Enova. "Som företag tror vi att det är viktigt att ha en långsiktig ägare som är dedikerad att vårda vår tillväxt och utveckling. Med Vitec är jag övertygad om att vi kan fortsätta bygga vidare på våra prestationer och förbättra Enovas erbjudanden – till förmån för våra kunder och personal, både nu och i framtiden."
 
“Enova är en innovativ leverantör av energilösningar med stor kunskap om sina kunders behov och flexibilitet. Med denna kunskap har Enova kunnat bygga ett virtuellt kraftverk baserat på kundernas flexibla kapacitet, och erbjuder oberoende nätbalanseringstjänster till stamnätsägaren, något som skapar ett attraktivt mervärde”, säger Olle Backman, Vd för Vitec Software Group.
 
”Vi är mycket glada över att få välkomna Enova till koncernen, eftersom energiprognoser och -optimering har varit en del av Vitecs erbjudande från allra första början", avslutar Olle Backman.

MFN