Aktier Corona-krisen blir värre för varje dag, och samtidigt befinner sig en stor del av världens mest köpstarka befolkning hemma och arbetar. Denna radikalt förändrade vardag gynnar en del digitala bolag, som Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson kallar för ”sitta-hemma-bolagen”.

Vår radikalt förändrade vardag ger vissa branscher och bolag fördelar. När många jobbar hemma, är det främst de digitala bolagen som sticker ut, menar Alexander Gustafsson. Streamingbolagen är en självklar sektor som gynnas. Affärsmodellerna hos både Netflix och Spotify är som gjorda för den här situationen.

”Bolagen har minimalt behov av personal på kontoret då de verkar helt digitalt och det finns inga maskiner som behöver startas. Några behöver givetvis drifta servrar och liknande, men det var troligtvis inte en slump att Spotify var ett av första företagen att skicka hem stora delar av personalen. Det bör rimligtvis inte påverka resultatet i samma utsträckning som producerande fabriker får om personalen går hem”, skriver Alexander Gustafsson i ett nyhetsbrev från Nordnet.

Förutom streamingbolagen gynnas även ”jobba på distans-bolagen”. Att jobba från ett annat ställe en kontoret är en megatrend som vuxit sig stark under flera år, även utan trycket från coronaviruset. Den trenden har startat en utveckling av nya verktyg som stödjer arbete på distans.

Alexander Gustafsson har gjort en jämförelse mellan hur olika aktier i olika sektorer påverkats sedan coronaviruset började spridas genom att studera Nordnets privatsparares aktieköp – och försäljningar.

Mest gynnade bolag

Amerikanska Zoom Video Communications har haft en rejäl resa den senaste tiden och är det bolag som gått allra bäst, enligt Alexander Gustafsson. ”Bolaget erbjuder en helhetslösning för videokommunikation för företag och skolor. Tänk dig Skype fast med lite mer avancerad funktionalitet för att smidigt kunna hålla föreläsningar och möten på distans.

Hos Nordnet har aktien fått 449 nya ägare senaste månaden, och är i skrivande stund upp mer än 100 procent sedan årsskiftet.

Ett annat bolag som tillhandahåller ett effektivt verktyg för distansarbete är chattbolaget Slack, som börsintroducerades i somras, men som haft en börsresa hittills som Alexander Gustafsson beskriver som en flopp.

Slacks tjänst gör det enkelt att kommunicera då olika grupper eller projekt kommunicerar med varandra i helt egna kanaler. Och coronaepidemin kan faktiskt vara det som får bolagets tjänster att lyfta. Senaste månaden har Nordnet sett 62 nya Slack-aktieägarna hos Nordnet.

Det svenskgrundade bolaget Sinch, som fokuserar på att erbjuda företag i hela världen cloudbaserade kommunikationstjänster, har också en mycket bra position just nu.

Med hjälp av Sinchs tjänster kan anställda inom kundtjänst och annan service kan sitta var som helst men ändå interagera med kollegor och kunder genom bland annat telefon, chatt och SMS. Den senaste tiden har tillväxten i bolaget varit mycket god – aktien är upp cirka 30 procent bara i år, samtidigt som 29 nya aktieägare tillkommit senaste månaden.

Hemleverans och onlinehandel

E-handeln gynnas generellt när vår rörlighet blir kringskuren, och när många avstår från att gå och handla och byter till att handla online.

Världens riktigt stora giganter inom e-handel är amerikanska Amazon och kinesiska Alibaba i öst. Amazon ser ut att ha stått emot börsraset bra och är i skrivande stund upp 3 procent i år. Men Alibaba har fallit 11 procent i år.

En nordisk motsvarighet till dessa bolag är finländska hemelektronikkedjan Verkkokauppa.com, som under 2019 omsatte en halv miljard svenska kr. Bolaget har de senaste åren sett en minskad lönsamhet och aktien har straffats därefter. I år har den dock stått emot börsraset bra och är ner dryga 6 procent i jämförelse med finska börsens huvudindex OMXH25, som är ner 21 procent.

Nya beteenden

Som konsumenter har vi i takt med pandemins utbredning utvecklat helt nya beteendemönster. I apotek och andra butiker går det knappt att få tag på varken skyddsmasker, handsprit eller toalettpapper. Till och med sjukhusen har svårt att få tag på skyddsmateriel.

Det är illavarslande, men på kort sikt gynnas en del bolag av hamstringsvågen.

En av världens största tillverkare av skyddsmasker är det amerikanska bolaget 3M, mest känt för tejp och uppfinningen ”post-it”. Aktien är ner hela 24 procent i år. I Sverige hittar vi Essity, som tillverkar flera olika hygienartiklar där främst toalettpapper och handtvål just nu är i fokus. Bolaget har stått emot börsraset, och är ner blyga 5 procent i år. Men båda bolagen har fått ökat antal aktieägare hos Nordnet.

Var finns potentialen?

Genom att studera hur Nordnets kunder uppträtt under krisen drar Alexander Gustafsson slutsatsen att Zoom är favoriten av samtliga ovanstående aktier. Hos Nordnet har antalet aktieägare i bolaget ökat med 450 procent sedan årsskiftet.

Slack och 3M kommer in som tvåa och trea då de fått 62 procent respektive 46 procent fler ägare sedan årsskiftet.

Analytikernas preferenser ser dock lite annorlunda ut. De professionella analytikerna tror att Alibaba har mest potential av ovanstående aktier, tätt följt av Spotify och Amazon.

Enligt analytikerna är kurspotentialen just nu 37 procent i Alibaba, 36 procent i Spotify och 26 procent i Amazon, vilket syns i den fjärde kolumnen i tabellen nedan med rubriken ”potential”.

Aktie Förändring antal ägare i år, % Utveckling i år, % Riktkurs, kr Potential, % *
Spotify -6 -19 165,7 36
Alibaba 3 -11 257 34
Amazon.com -2 3 2409,8 26
Sinch 29 34 460 18
3M 46 -24 153,2 15
Essity 12 -5 321 11
Verkkokauppa.com 8 -6 3,6 5
Netflix 11 12 369,7 1
Slack 62 12 25,6 -1
Zoom Video 449 101 113,5 -18
* Potentialen avser skillnaden mellan medelvärdet på alla tillgängliga analytikers riktkurs och aktiekursen vid stängning den 1 april.
Riktkurserna är hämtade den 2 april.      
Källa: Nordnet        
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartaletMen håller fast vid rekommendationen "behåll"
Aktie
Equinor investerar i "svart magi"Går in i fusionsbolag
Börsen
Rejält lyft i inledningen
Placera
Swedbank drar ned Europa till underviktTror att aktiemarknaden underpresterar ännu en tid
Börsen
ECB redo utöka tillgångsköpen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming: Bra start på andra kvartalet
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt på bred front i Asien
Fonder
Hemberg startar datadriven "Buffett"-fond
Foto: istockphoto
Krisen
UC: Första konkursvågen tycks vara över
Placera
Danske ökar övervikten i amerikanska aktierBättre positionerade för snabb återhämtning efter corona
Placeringar
Skandia: Krisen är redan historia för börsen”Spararna bör ändå ta höjd för nya sättningar”
Fonder
Hedgefonder tankar tillväxtbolag Facebook, Alphabets Google, Alibaba, Amazon och Microsoft bland favoriterna
Bostad
Handelsbanken: Bopriserna kan i värsta fall rasa 20 procent"En kris som ingen vill se"
Krisen
Analys: Feds stödåtgärder kommer inte skapa hyperinflation
Krisen
Riksbanken: Extremt fall i efterfråganMen stor skillnad mellan branscher
Aktie
Här är villkoren i Scandics nyemission
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan strunta i
Affär
Max Matthiessen får ny ägareKöps upp av private equity-jätten
Aktie
AFV sänker Fortnox"Värderingen för hög"
Aktie
DI: Dags att plocka hem vinsten i Clas OhlsonSätter sälj på pryljätten
Chatt
Hernhag: Utdelningsaktierna som klarat covid-19 bästTre prisvärda amerikanska utdelare
Foto: Shutterstock
Råvaror
Pictet: Guldpriset fortsätter öka"Når nivån 1.800 dollar om ett år"
Foto: Anders Wiklund/TT
Pandemin
"Sverige missar ekonomisk vinning på grund av coronastrategin"
Foto: Anders Good/TT
Bostad
Så tjänar du extra på att hyra ut ett sommarboendeVar noga med att kolla försäkringen