Aktie (Uppdaterad) Omsorgsbolaget förväntar sig ett lägre resultat än marknadens förväntningar, främst som en konsekvens av lägre försäljningstillväxt från nya omsorgsplatser i Finland. Aktien faller tvåsiffrigt på börsen. 

Attendo räknar med ett rörelseresultat (ebita) på cirka 120 miljoner kronor i andra kvartalet 2019. 

Prognosen för det andra kvartalet reflekterar den underliggande vinstutvecklingen och inga poster av engångskaraktär ingår.

Siffran kan ställas mot det andra kvartalet 2018, då bolaget uppnådde ebita-resultat på 128 miljoner kronor. Resultatet belastades då med kostnader på 53 miljoner kronor.

”Det är en besvikelse att vi måste justera ned våra framtidsutsikter ytterligare. Vår analys- och prognostiseringsförmåga i Finland har varit klart otillfredsställande och det är tydligt att vår tillväxtstrategi i Finland varit för aggressiv. Expansionen i kombination med lägre försäljningstillväxt än förväntat och den aktuella situationen inom finländsk omsorg ger en stor negativ resultatpåverkan. För att komma tillrätta med problemen genomför vi nu en rad kraftfulla åtgärder”, säger vd Martin Tivéus.

Bland de åtgärder som vidtas finns rekrytering av en ny affärsområdeschef och finanschef för Finland samtidigt som bolagets nuvarande affärsområdeschef Pertti Karjalainen axlar en roll för att fokusera på försäljning, prisförhandlingar samt kommun- och myndighetskontakter.

”I ett längre perspektiv ser vi att Attendo Finland kan återgå till god beläggning och lönsamhet”, säger vd:n vidare.

Attendo har det senaste året varit i centrum för en vårddebatt i Finland och bolaget har anklagats för omfattande problem på flera vårdhem i landet. Bolaget har tvingats stänga vissa av de enheter som kritiserats.

Parallellt har resultatet försämrat och i bokslutskommunikén i februari varnade bolaget att det skulle bli svårt att höja marginalen 2019 och 2020. Aktien backade nästan 17 procent samma dag.

I slutet av mars aviserade bolaget ytterligare kostnader om 200 miljoner kronor i Finland för att komma till rätta med problemen i Finland. Aktien föll 19 procent den dagen, den 28 mars.

”Ett intensivt arbete pågår med att omförhandla kontrakt i syfte att kompensera för ökade kostnader. Attendo ser dock små förutsättningarna att höja priserna under 2019, men utsikterna ser något bättre ut för 2020 och avsevärt bättre för 2021”, skriver Attendo om prisförhandlingarna i Finland.

Bolaget kommer även dra ned på öppningstakten i landet.

Under nästa år, 2020, väntas antalet öppningar minska till cirka 1.000 vårdplatser, ned från cirka 1.650 som är bolagets bedömning för innevarande år.

Flaggar för sämre resultat även kommande kvartal

Attendos vinstvarning på tisdagen täckte in det andra kvartalet 2019, men enligt bolagets vd kommer även resten av året att bli sämre än väntat till följd av den finländska verksamheten.

”Vi ser en lägre vinstutveckling i bolaget just nu, och som det ser ut så kommer vi att göra en lägre vinst än vad marknaden förväntar sig även i de kommande kvartalen. Den vinstutveckling vi ser under det andra kvartalet är det nya läget”, säger Attendos vd Martin Tivéus till Nyhetsbyrån Direkt.

Attendo har haft en snabb tillväxt i Finland. På två år har verksamheten mer än fördubblats sett till antal vårdbäddar. Samtidigt är omsättningen per bädd lägre jämfört med övriga Norden som en följd av att finländska kommunerna spenderar mindre per patient än i övriga nordiska länder. Däremot har marginalen varit ungefär den samma som i, till exempel, Sverige till följd av att kostnaderna för att bedriva vården är lägre. Men under det andra kvartalet har den finländska verksamheten vänt till förlust för Attendo.

”Med facit i hand har vi en något för stor kostym i Finland i dag. Det blir speciellt kännbart när vi har en hög öppningstakt till följd av redan tecknade kontrakt. När nyförsäljningstakten viker ner så får det en direkt effekt på beläggningen. Vi behöver därför sänka öppningstakten framåt”, säger Martin Tivéus som menar att det kommer att ta två till tre år fylla den överkapacitet som bolaget just nu har i landet.

Han är dock inte orolig för att en lägre expansionstakt kommer att dämpa bolagets tillväxtmöjligheter.

”Vi har redan öppnat så mycket bäddar i Finland så det i sig ska inte behöva minska vår organiska tillväxttakt, utan det har att göra med vilken takt vi kan hålla på nyförsäljningen”, säger han till Direkt.

I samband med tisdagens vinstvarning meddelades även förändringar i den finländska ledningsgruppen, där bland annat storägaren Pertti Karjalainen kliver ner från rollen som affärsområdeschef för att fokusera på försäljning, prisförhandlingar och myndighetskontakter.

”Vi behöver stärka hela den finländska organisationen för att matcha den starka expansionen och det tycker inte jag att vi har klarat av. Vi har behov av ett förstärkt ledarskap för den finländska organisationen”, säger Martin Tivéus.

 

Börsen
Storbankernas uppgång fortsätter
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapporter
Ökad vinst för Wihlborgs
Bostad
Fler tror på stigande bopriser
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD
Aktieråd
Råd: Oenighet om Hexagon
Asien
Tokyobörsen backar
Krönika
Hammarlund: Bli inte blåst på räntan
Fonder
Pensionssparare väljer räntefonder
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostadspriser
Bostadsrättspriser ökar mest i Malmö
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Swedbank tror på Stockholmsbörsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktieråd
Råd: Köp Nordea sälj JM
Foto: AP/TT
Wall Street
Jobbrapport sänkte New York
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Konsumentskydd
Polisanmäls för oseriös telefonförsäljning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Delårsrapport
Uppåt för Industrivärden
Foto: istockphoto
Försäkringar
Så försäkrar du dig på semesterresan
Boräntor
Lägst rörlig ränta på Skandiabanken
Bostad
Så hyr du ut ditt fritidshus
Aktier
Swedbanks kunder köpte Ericsson
Bostad
Var tredje pensionär vill bo mindre
Foto: Jonas Ekströmer /TT
Penningpolitik
Stefan Ingves: Därför behåller vi ränteläget
Penningpolitik
Analytikerna om räntebeskedet
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktieråd
Råd: Köp Betsson och sälj Avanza
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Rådgivning
FI får många tips om otillåtna aktieråd
Villapriser
Villapriserna stiger
Konsument
Våg av bluff-sms
Börsdirektörer
Börstoppar stora bokslukare
Fonder
Rysslandsfonder bäst i år