Rapport (Uppdaterad) Verkstadsbolaget Sandviks justerade rörelseresultat blev 3.728 miljoner kr i det första kvartalet 2020. Ett genomsnitt av 17 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 3.884 miljoner kr.

Sandviks orderingång i första kvartalet var lite bättre än väntat medan justerad vinst samt försäljningssiffrorna hamnade snäppet under förhandstipsen.

Sandviks orderingång uppgick till 25.356 miljoner kr i det första kvartalet 2020. Det var ett par procent högre än vad analytikerna hade räknat med, prognossnittet låg enligt Infront på 24.780 miljoner kronor.

Vinst under förväntan

Sandviks justerade rörelseresultat blev 3.728 miljoner kr i kvartalet. Ett genomsnitt av 17 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, låg på 3.884 miljoner kr. Försäljningen var 23.620 miljoner kr, jämfört med analytikersnittet på 23.996 miljoner.

Stort efterfrågefall

Under sista veckan i mars noterade Sandviks vändskärsdivision, Machining Solutions, ett fall i efterfrågan om cirka -25 procent i förhållande till motsvarande period förra året, enligt Sandviks vd. ”Under den närmaste tiden förväntar vi oss en väldigt låg affärsverksamhet i våra kortcykliska enheter då flertalet kundsegment är påverkade av produktionsstopp”, skriver vd Stefan Widing i rapportens vd-ord.

Spår positiv valutaeffekt

Sandvik spår att valutaeffekterna på rörelseresultatet under andra kvartalet kommer att vara +100 miljoner kr. Metallpriseffekten på rörelseresultatet spås samtidigt bli -150 miljoner kr. För helåret 2020 bedömer Sandvik nu att investeringarna kommer att bli mindre än 4 miljarder kr (tidigare guidning cirka 4 miljarder).

”Utmanande marknad”

Sandvik räknar med en mycket utmanande marknad framöver i spåren av pandemin med covid-19. Det sade Sandviks vd Stefan Widing till reportrar efter offentliggörandet av delårsrapporten för det första kvartalet.

Sandvik såg under sista veckan i mars en efterfrågenedgång inom det kortcykliska affärsområdet SMS på cirka 25 procent. Det indikerar att andra kvartalet blir mycket tufft, enligt Stefan Widing.

Kalendereffekten med påsken i början av april gör det svårt att kommentera hur efterfrågan har utvecklats hittills under det andra kvartalet, uppgav Sandvik-chefen vidare.

I rapporten uppger ni att ni under den närmaste tiden förväntar er ”väldigt låg affärsverksamhet” i era kortcykliska enheter eftersom flera kundsegment är påverkade av produktionsstopp. Det låter inte som ett optimistiskt ”omstartsscenario” av världsekonomin som det har funnits förhoppningar om på finansmarknaderna på sistone?

– Det är mycket svårt att förutse vad som kommer att hända framöver. Vi är beroende av hur hälsosituationen och viruset utvecklas, samt vilka beslut som regeringar tar i många olika länder – särskilt de stora länderna. Vi kan inte förutspå det bättre än någon annan. Vi försöker anpassa oss till utvecklingen. Detta är vad vi förväntar oss för tillfället. Om saker och ting ändras kommer vi att anpassa oss, säger Stefan Widing.

Angående Sandviks gruvindustriinriktade affärsområde SMRT uppger han att kunder tvekar när det gäller att beställa ny utrustning, men att Sandvik hittills inte har sett några betydande avbokningar. Sandvik har en hälsosam orderbok, säger han vidare.

 

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

 

Chatt
Hernhag: Fem aktier på fem årSamt " en riktig värdeskapare över tid"
Insiders
Insiders som handlat med aktier efter rapporterna
Börsen
Ordentligt nedåt på valborgsbörsenAstra och Swedish Match rapportvinnare
Aktier
Veckans mest blankade aktier
30/4
Trading Direkt: "Hög tid köpa bankaktier"
Analys
Carnegie köpstämplar G5 EntertainmentEfter besked från Microsoft
Analys
AFV: Goda tillväxtutsikter för GHPTidningen köpstämplar bolaget
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktiecase
Carnegie: SKF rullar vidare mot högre marginalerSer attraktivt köpläge efter kursfallet
Aktieportföljen
Rapporttät vecka i portföljen
Foto: Pressbild
Rapport
Astra klart bättre än väntat
Rapport
SCA slog vinstförväntningarnaMen försäljningen nådde inte hela vägen fram
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Resultatlyft för Ratos
Rapport
Sats klart under förväntan
Rapport
Rejält omsättningstapp för Norwegian
Foto: Copyright (c) 2016 safriibrahim/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Kryptobolag lockade aktiespararna i aprilMen kursraketen såldes av på bred front
Placera
Chefsstrategen: Fortsatt medvind”… men gott om traditionella varningssignaler just nu”
Analyser
Här är torsdagens många nya köprekar
BNP
Analytiker: BNP tillbaka på förkrisnivå"Det var verkligen starka siffror"
Analys
ABG: Omotiverat kursfall för Kambi"Utnyttja dippen"
Konjunktur
Kraftigare BNP-ökning än väntat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser upp i Stockholm
FED
Powell: Ännu inte dags att diskutera nedtrappningar
Fonder
Så agerade fondspararna i aprilSverige- och globalfonder lockade medan grön energi kastades ut
Foto: Copyright (c) 2010 Pincasso/Shutterstock. No use without permission.
Placera
Danske Bank: "Potential på sikt men hög risk just nu""Minska vikten i portföljen"