Fonder Större delen av november bjöd på en stark börs men fick sig en törn efter förnyad virusoro. I denna miljö har spararna tagit hem vinster i energifonder och i stället passat på att fylla på global- och tillväxtmarknadsfonder, visar månadsstatistik från Nordnet.

– I november köpte Nordnets svenska sparare globalfonder, men också tillväxtmarknadsfonder med fokus på Asien. Det här är två viktiga byggstenar i mångas månadssparande, som ökas på månad efter månad, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Däremot såldes energifonder av, och det redan innan oron kring den nya virusmutationen fick fäste.

– ”Efterfrågechocken” har fått fonder med stor oljeexponering att rusa. Fonden BGF World Energy, som är mest såld i november, har stigit med över 50 procent i år och är en av de fonder som gått allra bäst under hösten. Den utvecklingen fick ett rejält avbräck i samband med att oron för minskad efterfrågan tog fart i slutet av november. Men då hade många sparare redan hämtat hem vinster efter rallyt. De som varit med på det racet kanske kan trösta sig med det om en svidande hög elräkning anländer i vinter, säger Frida Bratt.

Råvarurallyt har också lyft Rysslandsfonder även om vi den senaste tiden fått se en lite sämre utveckling vilket fått spararna att trycka på säljknappen.

– Rysk ekonomi är beroende av ett högt oljepris, och energi- och råvarusektorn väger tillsammans över 60 procent av Moskvabörsen. Generellt brukar också den ryska rubeln stärkas när oljepriset stiger. Ryssland har gått bra hela året vilket beror på att Moskvabörsen är en värdetung börs, och 2021 har ju varit värdebolagens år. Men nu har trenden vänt för Rysslandsfonderna, och även dessa dumpades av spararna i november, säger Frida Bratt.

Mest köpta via Nordnet Mest sålda via Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BGF World Energy
Länsförsäkringar Global Indexnära FIRST Generator
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Nordea Rysslandsfond
Öhman Etisk Emerging Markets LMM – Kavaljer Quality Focus
AMF Aktiefond Småbolag Öhman Obligationsfond
Swedbank Robur Access Asien Rhenman Healthcare Equity
SPP Aktiefond Global East Capital Russland
Swedbank Robur Ny Teknik BNP Paribas Energy Transition
Öhman Global Hållbar Templeton Eastern Europe
SPP Aktiefond USA Nordea Klimatfond

Källa: Nordnet