Privata Affärers råd gav tusenlappar i vinst

Publicerad 2016-03-16 13:30

Kommentar Dagens börsnotering av elinstallationsföretaget Garo blev en riktig succé och direkt en vinst för de som fick tilldelning. Privata Affärers råd att teckna aktien blev därmed riktigt lönsamt för läsarna.

Att teckna nyintroduktioner har i stort varit en god affär för allmänheten under de senaste två och ett halvt åren, men det finns också många exempel där kursen aldrig nått upp ovanför teckningskursen och att de som fått tilldelning antingen redan tagit hem en förlust eller ligger kvar och väntar på en vändning uppåt, förr eller senare.

Därför kan man aldrig vara säker på att en introduktion ger en garanterad vinst hur aptitligt ändå prospektet ser ut att vara. Privata Affärer och Placeringsguiden försöker här vara en hjälp till läsarna genom att analysera de större introduktionerna. Vårt råd angående introduktionen av elinstallationsbolaget Garo var att teckna eftersom detta är ett tillväxtföretag med mycket bra finansiell situation och med en spännande verksamhet i laddstolpar för elbilar – något som naturligtvis kan bli betydligt större i framtiden. Den viktigaste faktorn för tillväxt just nu är dock Garos inriktning på bostäder – byggandet på bostadsmarknaden är ju tänkt att accelerera kraftigt de närmaste åren.

I dag blev det alltså debut på Stockholmsbörsen och Garo-aktien har noterats för en uppgång klart över 30 procent och noterades strax före 13-tiden till cirka 98,00 kr. Att uppgången från introduktionskursen blev så pass kraftig kan sannolikt förklaras med en mycket stark tillväxt under 2015 med 25 procent för försäljningen och hela 61 procent för vinsten. Plus att Garo har optimistiska tillväxtmål för framtiden med en ökning för omsättning på 10 procent per år över en konjunkturcykel.

Teckning kunde ske via Carnegie som var Garos rådgivare samt nätmäklarna Avanza och Nordnet. Betydligt fler ville teckna aktier än vad som fanns tillgängligt varför alla fick tilldelning av betydligt färre aktier än önskat. De kunder som sökt via Avanza fick 50 aktier och via Nordnet fick kunderna 75 aktier.

Anledningen till att Nordnets kunder fick fler aktier beror på att Nordnet hade ett avtal med huvudrådgivaren Carnegie om att vara så kallad selling agent/partner.

Med uppgången under onsdagsförmiddagen har dock Nordnets kunder tjänat knappt 2 000 kr och kunderna från Avanza har gjort en vinst på ca 1 200 kr.