Pension I går klubbade riksdagen en lag som innebär att en maxavgift införs vid flytt av pensionsförsäkring. För många pensionssparare innebär det att en flytt kan bli tiotusentals kronor billigare jämfört med tidigare.

Ett fribrev är en pensionsförsäkring där inbetalningarna upphört och skapas t.ex. då du byter arbetsgivare. En flytt kan i många fall ge dig lägre avgifter, högre avkastning och mer i pension.  Det är också en av anledningarna till att politikerna de senaste åren arbetat med nya regelverk som ska effektivisera flytträtten.  Den första delen, som innebär att det nu är möjligt att slå ihop fribrev, infördes 1 jan 2020.

 Del två klubbades i går och innebär ett maxtak för flyttavgifter och införs 1 april i år. Regeringen skall lämna en proposition under hösten avseende del tre.

 – Lagstiftningsarbetet inom finans och försäkringsbranschen går ofta långsamt och det har det gjort även inom detta område. Lagstiftad flytträtt infördes redan 2007 men har inte fungerat i praktiken då försäkringsbolagen byggt upp praktiska hinder i form av bland annat höga flyttavgifter, nu adresserar lagstiftaren dessa saker för att skapa en effektivare flytträtt, säger Mattias Fellenius på Svenska Fribrevsbolaget.

Enligt Fellenius samlar en tjänsteman i genomsnitt på sig åtta fribrev under sitt arbetsliv. En anledning till alla dessa fribrev är att vi idag i större utsträckning byter jobb. Att ha sina pensionspengar utspridda hos olika försäkringsbolag kan leda till dålig överblick, höga avgifter och i slutändan låg pension, menar Mattias Fellenius.

– Att ha åtta fribrev hos fem olika försäkringsbolag innebär att det är svårt att få en överblick över sitt sparande och bara att logga in för att byta fonder på fem ställen är utmanande, förutom bättre kontroll kan du sänka dina avgifter genom att slå ihop och samla dina fribrev, säger han.

Tiotaggare vinnare med nya reglerna

Det är framförallt de sparare som har fond- och depåförsäkringar tecknade utanför kollektivavtal eller privata pensionsförsäkringar som gynnas av de nya flyttreglerna. Däremot är flyttreglerna redan tämligen generösa för kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringar.

Men det är en annan grupp som sticker ut och det är de så kallade tiotaggarna. Det handlar om högavlönade tjänstemän som under många år kunnat bryta loss sin tjänstepension från kollektivavtalet och placera pengarna i en fondförsäkring. Det kallas tiotaggarlösning eftersom du måste tjäna minst 10 inkomstbasbelopp per år. I år motsvarar det 644 000 kr.

– De som kan spara mest pengar på att nyttja den nya lagen är de som har tiotaggarlösningar. Dessa lösningar kom till 1990 och syftet med att lämna kollektivavtalet var att kunna placera pensionspengarna på ett friare sätt. Tanken var att det skulle resultera i hög avkastning. Men avkastningen uteblev för många och eftersom avgiftsuttaget blir markant högre äts mycket av den avkastning som genereras upp, säger Mattias Fellenius.

Från april kan nu pensionssparare hos bolag med höga flyttavgifter utnyttja sin flytträtt utan att bli ruinerade på kuppen. För det finns exempel där flyttavgifterna varit riktigt höga.

Det gäller framförallt bolag där en procentsats av det sparade kapitalet tagits ut vid flytt. Enligt en jämförelse från Konsumenternas Bank- och finansbyrå finns exempel på försäkringar där en flytt kan kosta mellan 1 och 2 procent av kapitalet beroende på hur länge man haft försäkringen. Det handlar bland annat om vissa försäkringar hos Skandia, SPP, Folksam, Movestic, Länsförsäkringar, SEB och Swedbank.

Har du 1 miljon sparat kan det alltså innebära en rörlig avgift på 20 000 kr vid en flytt – en avgift som i april alltså sänks till max 600 kr.

 – Höga flyttavgifter har skapat en inlåsningseffekt med sparare som känt sig tvungna att vara kvar i pensionsbolagen. Men i och med att maxtaket för flyttavgiften nu införs blir det förmånligare att flytta till bolag där villkoren och sparutbudet är bättre, säger Mattias Fellenius på Svenska Fribrevsbolaget.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Visste du att några tiondels procentenheter i onödiga avgifter kan sänka din pension rejält? I slutändan kan det handla om hundratusentals kr i lägre pension.

Därför kan Svenska Fribrevsbolaget hjälpa dig att ta fram en sammanställning över dina pensionsförsäkringar/fribrev som bland annat visar om försäkringen går att flytta och visar dig alternativ. Ett fribrev är en avslutad pensionsförsäkring där inbetalningarna upphört och skapas tex då du byter arbetsgivare.

Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här nedan. Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser.

Om du sedan bestämmer dig för att flytta till Svenska Fribrevsbolaget återförs alla fondprovisioner till dig som kund vilket resulterar i låga avgifter samt att du kan vara trygg i att Svenska Fribrevsbolaget och du har samma mål. Att du skall välja fonder som ger dig så hög pension som möjligt.

Pension
Vinnarna med nya flyttlagenKan bli tiotusentals kr billigare att flytta pensionsförsäkring
Aktie
Nent tog in över 4 miljarder
Rapport
Ökad vinst för New WaveMen håller inne utdelningen
Rapport
Pandox: Stark återhämtning när restriktionerna hävsIngen utdelning med tanke på omständigheterna
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street åt olika håll
Riksbanken
Riksbanken: Nollränta åtminstone till 2024
Foto: Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without permission.
Pension
Klart med maxavgift vid flytt av pensionsförsäkringFår kosta högst 600 kr
Börsen
Stängning strax under nollan
Foto: istockphoto
Placera
SEB: Så hög avkastning kan du förvänta dig på börsen
Foto: istock
Bitcoin
JP Morgan tror inte på någon större Tesla-effekt
Foto: istock
Fonder
Spararna flockas kring branschfonderStora inflöden under januari
Valuta
Kronan fortsatt starkare efter räntebeskedetFlera analytikerkommentarer om räntebeskedet
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Placera
Threadneedle: Oxens år skapar förutsättningar i Kina"De ekonomiska trenderna adderar momentum under året"
Sektor
Förvaltarens sex aktietips i fastighetssektorn
Fonder
FI vill förbjuda fondprovisioner
Foto: Johan Nilsson/TT
Kvarskatt
Så undviker du ränta på kvarskattenBetala in skatten senast på fredag den 12 februari
Bolån
FI: Bankernas bolånemarginal sjunker
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Mest uppåt i Asien
Bolån
Snitträntorna på bolån sjönk i januariHär får du lägst boränta
9/2
Trading Direkt: Spac på Stockholmsbörsen redan Q1
Aktier
Deutsche Bank: Blankade USA-aktier starka sedan mars ifjol
Foto: istockphoto
Förmåner
Källor: Fri parkering ska inte förmånsbeskattas
Affär
Batljan: Väntat att Castellum drog sig ur budstriden"Vi har all tid i världen"