Vinnare på oljekatastrofen

Vinnare på oljekatastrofen

Publicerad 2010-09-16 07:24

Consiliums aktiekurs är nere på 2003 års nivå. Med fartygsbyggandet på väg tillbaka efter finanskrisen och oljesäkerheten i fokus efter BP-katastrofen betyder det fyndläge.

Consilium är ett av börsens mer anonyma företag. Det beror förstås på att det är ganska litet och handeln blygsam eftersom bolaget kontrolleras av familjen Rosenblad som äger 53 procent av kapitalet.

Det är lite synd eftersom aktien är värd ett bättre öde. Bolaget är världsledande på navigationsutrustning till stora fartyg. Det säljer dessutom brand- och gasskyddssystem till fartygsindustrin och har därtill en intressant verksamhet i form av försäljning av kontrollsystem till olje- och gasanläggningar.

Consilium omsätter nästan 1 miljard kronor och brukar tjäna 35–40 miljoner kronor efter skatt.

Hittills i år ligger man dock inte riktigt på den nivån utan snarare 15–20 miljoner kronor eftersom nybyggnationen av fartyg avstannade under finanskrisen.

När det inte ens gick att låna lite pengar på banken var det stört omöjligt att finansiera miljardinvesteringar i båtar. Omsättningen har därför hittills i år backat med 10 procent till drygt 400 miljoner kronor och rörelsevinsten har under första halvåret gått ned från 29 till 13 miljoner kronor.

Men nu börjar det synas tydliga tecken på att det har vänt uppåt igen. Orderingången var under augusti 10 procent högre än faktureringen som fortfarande dock är vikande.

Bolaget hade inför året hoppats på att för första gången omsätta mer än 1 miljard kronor. Det verkar inte bli fallet i år men väl nästa år och därmed skulle Consilium åter vara på banan som ett litet tillväxtbolag. Rensar man för nedgången de senaste fem åren har nämligen Consilium lyckats öka omsättningen med 16 procent och vinsten med 19 procent årligen. Det är en omsättnings- och vinst- ökningstakt som slår de flesta börsbolag.

Ett skäl till att vara fortsatt optimistisk till aktien är att lag-kraven för brandskydd och navigering blir allt hårdare – och det lär inte minska efter BP:s fatala olycka utanför Louisianas kust.

Veckans Affärer ser goda möjligheter till att Consilium under nästa år kan tjäna 50 miljoner kronor efter skatt. Då värderas bolaget till p/e 4 och är därmed ett av börsens lägst värderade. För den långsiktige är dagens utbombade aktiekurs ett finfint köptillfälle.

Consiliums ledning och huvudägare borde nu när vinsterna förväntas ticka in fundera på att höja aktieutdelningen som de tre senaste åren i snitt har varit en 50-öring.

En utdelning på 1,00–1,50 kronor för våren 2011 skulle effektivt sätta fart på aktiekursen. VA ser stora möjligheter att aktien om något år eller två står i de 55 kronor som den noterades till före konjunkturnedgången. Det skulle betyda en kurspotential på goda 150 procent.

Bristande säkerhet. BP:s oljeplattform Deepwater Horizon exploderade och började brinna den 20 april. Två dagar senare sjönk den. AFP PHOTO/scanpix