Krönika Efter ett urstarkt börsår 2021 har vi sett både uppgång och nedgång under första handelsveckan 2022. För resten av året tror jag det är viktigare än någonsin att se trenderna i tid, men agera utifrån en egen strategi.

Peter Lynchs fond Fidelity Magellan gav 29 procent om året 1977-1990, vilket är en fantastisk prestation. Ändå förlorade den genomsnittlige spararen i fonden pengar, för många köpte och sålde fondandelar med dålig tajming. Det var så många som köpte sent i uppgångsfaserna och sålde tidigt i nedgångsfaserna istället för att bara behålla och vara långsiktiga.

Detta stämmer överens med en studie från 2007 av Friesen och Sapp, vilket investeringsspecialisten Ludvig Rosenstam Åhman nyligen skrev om. Studien handlar om dåligt tajmade fondköp, för vi tenderar att köpa fonder när de har gått upp och sälja dem på vägen ner.

Avkastningen blir därmed sämre än för fonden. I genomsnitt 1,56 procent sämre per år när forskarna tittade på 7 215 amerikanska aktiefonder mellan 1991–2004.

Mitt råd inför 2022 är att du ska hålla fast vid ditt investeringsbeslut. Sälj inte bara för att det går ned efter den långa uppgången ifjol. Särskilt om du är en långsiktig månadssparare i aktier eller aktiefonder ska du fortsätta spara enligt plan. Om du behöver så kompletterar du din strategi och finslipar den.

Vi behöver alla ha en plan för hur vi ska agera om våra aktier och fonder faller i en rekyl eller i en längre nedgång. Nästan ingen klarar av att tajma marknaden, så utgångspunkten ska vara långsiktighet.

Har du likvider eller kassaflöden att köpa för kan du se nedgångarna som köptillfällen, men är en akties långa kurstrend nedåt ska du inte köpa för mycket för snabbt. Det skadar inte att vara lite kall ibland.