Fonder Vietnam ser ut att kunna gå segrande ur handelskriget mellan USA och Kina, konstaterar Mattias Martinsson, Tundra Fonder. Globala handelsflöden förändras när amerikanska bolag tar hem produktion från Kina och placerar den i Vietnam i stället.

Vietnam ligger rätt i flödet av produktion som nu flyttas ut ur Kina. Det innebär många fler arbetstillfällen, mer intäkter och löner och en ordentlig skjuts i konsumtionen.

– Vietnam har en ganska avundsvärd position just nu. Produktion som tidigare skedde i Kina fortsätter flyttas till landet. Senast i raden var Google som förra veckan meddelade att de flyttar merparten av sin hårdvarutillverkning till Vietnam. Man anger lägre personalkostnader samt effekter av handelskriget som anledning, säger Mattias Martinsson som förvaltar fonden Tundra Vietnam.

Utbetalda utländska direktinvesteringar ökade till exempel 7 procent under årets första sju månader och ligger nu på omkring 10 procent av BNP.

– Det är bland de högsta i världen, säger han.

Vietnams exceptionella läge just nu har uppmärksammats av många, senast av amerikanska CNBC i en artikel tidigare i veckan.

– Vietnam kan komma ut som segrare när tillverkning som flyttas till landet skapar ny sysselsättning, högre och fler löner, vilket i sig startar en helt ny konsumtionstrend, säger Sandeep Naik, senior executive på det amerikanska investmentbolaget General Atlantic till CNBC.

Tundra Fonders Tundra Vietnam har gått upp 14,75 procent sedan årsskiftet, varav 1,30 procent senaste månaden. Tillväxtmarknaderna har haft en hård sommar, men Vietnam har gått bättre än många andra.

Nya möjligheter för finansindustrin

Bara General Atlantic har tillgångar motsvarande 35 miljarder dollar och investerar i start up-bolag med hög tillväxtpotential, varav allt fler är stationerade i Vietnam.

Vissa sektorer, som fordon och kemikalier, har redan startat förflyttningen ut ur Kina med riktning Vietnam, enligt Sandeep Naik. Inflödet till Vietnam skapar även nya möjligheter för finansindustrin. Mängder av små och medelstora bolag behöver kredittjänster när de etablerar sig i landet.

Attraktiv uppsida i Sri Lanka

Men det finns också andra länder och regioner som just nu gynnas av effekterna av handels- och tullbråken mellan USA och Kina.

Tidigare har bland annat CNBC rapporterat om att arbetsmarknaden i Vietnam har hårdnat, vilket lett till att utländska investerare nu söker efter andra länder i Sydostasien att lägga produktion i. Ett sådant land som därmed kan komma att gynnas framöver är Thailand.

Uppåtvändning i Sri Lanka

Tundra Fonders Mattias Martinsson pekar på två andra länder i Sydostasien som ligger väl positionerade i den medvind som råder just nu.

– Bland våra övriga marknader konstaterar vi att Sri Lanka börjar återhämta sig efter terrorattentatet och har vänt uppåt. Fallet i turistnäringen ser ut att bli lite mindre än väntat och de kommande valen, presidentval i december och val till parlamentet, sannolikt första kvartalet har inneburit att lokala investerare börjar hoppas på en vändning i ekonomin. Sri Lanka värderas fortsatt nära tioårslägsta mätt i värdering av bolagens egna kapital så uppsidan på ett par års sikt ser attraktiv ut, säger Mattias Martinsson.

Mest risk i Pakistan

Även Pakistan ser ut att konsolidera kring nuvarande nivåer, menar Mattias Martinsson.

– Ekonomin har det fortsatt mycket tufft men valutan ser ut att ha bottnat ur och bytesbalansunderskottet har fallit kraftigt. Vi tror att det mesta är prissatt in i aktiemarknaden, men det är fortsatt nervöst.

Det som stör bilden i Pakistan är konflikten i Kashmir.

– Värderingen på omkring sex gånger årsvinsten samt värdering av eget kapital på tioårslägsta talar för att de närmaste åren kan bli ganska bra. Detta är den av våra aktiemarknader som vi tror starkast på de kommande tre till fyra åren, men också den mest riskfyllda på kort sikt.