Vice premiärminister Sun Chunlan i mitten med svart jacka.

Kina Kina går nu in i en ny fas med nya former av åtgärder för att hantera pandemin. Det uppgav vice premiärminister Sun Chunlan till företrädare för den nationella hälsomyndigheten på onsdagen, rapporterar statliga media enligt Guardian.

Det är ännu en indikation om att Kina försöker att justera sin covidpolicy i spåren av de omfattande protester som förekommit på flera platser i landet den senaste tiden. Bland annat har Shanghai lyft på nedstängningar trots fortsatt höga smittotal.

”Med en minskad patogenicitet (kapacitet att orsaka sjukdom) i omikronvarianten, högra vaccinationsgrad och den allt större erfarenheten av kontrollen och preventionen av nya utbrott, så kan Kinas åtgärder för att motverka pandemin gå in i en ny fas och ny inriktning”, sade Sun Chunlan.

Hon sade också att Kina nu försöker att hitta ett ”mänskligare” sätt att genomföra covidrestriktionerna. Hon talade inom om den officiella ”dynamiska noll-covid”-policyn, utan betonade i stället vaccination och andra åtgärder.

Kinesiska myndigheter har först på sistone betonat att omikron är mindre allvarligt och samtidigt försökt öka vaccinationsgraden bland de äldre. Andelen av befolkningen över 80 år som tagit två doser anses fortsatt alltför låg.