SKF är ett av fem verkstadsbolag som får sänkt rek av SHB.

Aktier Handelsbanken Capital Markets har nu en mer defensiv syn på verkstadssektorn. Den konjunkturella medvinden börjar mojna och bolagen står inför tuffare jämförelsetal.  

Så resonerar banken i en ny sektorsgenomgång som mynnar ut i sänkta rekommendationer för Alfa Laval, SKF, Trelleborg, Valmet och Metso – nedjusteringar som Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare på måndagen.

Bankens analys indikerar att den globala ekonomin närmar sig, alternativt befinner sig på, toppen av cykeln. Men det handlar samtidigt inte om någon dramatisk minskning av volymerna, åtminstone inte i det korta perspektivet.

”Den senaste tidens aktiekursrörelser i sektorn har dämpat värderingarna, samtidigt som prognoserna pekar på fortsatt tillväxt. Vi ser dock större nedsiderisk än uppsidepotential i marknadens prognoser för 2019, vilket innebär att vi har intagit en mer defensiv investeringsstrategi (en trend som redan tycks ha inletts på börsen)”, skriver Handelsbanken i ett marknadsbrev.

Mot den bakgrunden tycker banken att man ska välja ”kvalitet före beta” och rekommenderar investerare att välja verkstadsbolag som kan öka vinsten av egen kraft, det vill säga utan hjälp från konjunkturcykeln, till exempel via strukturåtgärder och förvärv.

”Våra svenska favoriter i sektorn är Atlas Copco, Sandvik, Veoneer och Volvo, som samtliga ingår i Aktieportföljen”, skriver banken.

Trelleborg är den aktie som på måndagen pressas mest av den svenska trio som Handelsbanken har sänkt rekommendationen för.

”Vi har haft fel i vår syn på Trelleborg som haft en relativt svag utveckling på börsen i år. På lång sikt ser vi fortfarande god potential i aktien, men då jordbrukssektorn ser ut att röra sig långsammare än vi tidigare räknat med sänker vi våra vinstprognoser med 5-7 procent för 2018 och 2019”, skriver Handelsbanken Capital Markets.

Trelleborg, som nu har en öka-rekommendation hos Handelsbanken, backar nästan 3 procent på måndagen.

Apropå den sänkta rekommendationen för Alfa Laval – från öka till minska – skriver banken att värderingspremien relativt den nordiska verkstadssektorn är ovanligt stor.

”Vi menar att förhållandet mellan risk och potentiell avkastning nu har försämrats, då vårt mycket positiva scenario för segmenten energi och marin redan ligger i prognoserna och den senaste statistiken indikerar att vi nu är på toppnivåer. /…/ Vi ser Alfa Laval som ett kvalitetsbolag, men bedömer att nuvarande börsvärdering kräver fortsatta vinstprognoshöjningar i marknaden och att tillväxtutsikterna vad gäller kundernas efterfrågan är lika stark som tidigare”, skriver Handelsbanken om Alfa Laval.

Det sänkta rådet för SKF, från öka till minska, motiveras med ”förhöjd risk för lägre efterfrågan” i och med att 2019 närmar sig.

”Vi sänker våra kortsiktiga prognoser på grund av negativa valutaeffekter och högre råvarukostnader. På medellång sikt räknar vi med lagerjusteringar som väntas ha en negativ inverkan på resultatet”, lyder analysen av SKF.

Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Urstark måndag på Stockholmsbörsen
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Stillastående borättspriser i juli
Foto: istockphoto
Fonder
Tundra skrotar tre nischade tillväxtmarknadsfonderSlås samman med en bredare fond
Placera
Amundi: Amerikanska aktier i förarsätet efter pandemin
Analys
Nordea: Därför är Stillfront en köpvärd aktieSpår fördubblad vinst
Foto: Anders Wiklund/TT
Guld
Analytiker varnar för guldhajpen