SKF är ett av fem verkstadsbolag som får sänkt rek av SHB.

Aktier Handelsbanken Capital Markets har nu en mer defensiv syn på verkstadssektorn. Den konjunkturella medvinden börjar mojna och bolagen står inför tuffare jämförelsetal.  

Så resonerar banken i en ny sektorsgenomgång som mynnar ut i sänkta rekommendationer för Alfa Laval, SKF, Trelleborg, Valmet och Metso – nedjusteringar som Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare på måndagen.

Bankens analys indikerar att den globala ekonomin närmar sig, alternativt befinner sig på, toppen av cykeln. Men det handlar samtidigt inte om någon dramatisk minskning av volymerna, åtminstone inte i det korta perspektivet.

”Den senaste tidens aktiekursrörelser i sektorn har dämpat värderingarna, samtidigt som prognoserna pekar på fortsatt tillväxt. Vi ser dock större nedsiderisk än uppsidepotential i marknadens prognoser för 2019, vilket innebär att vi har intagit en mer defensiv investeringsstrategi (en trend som redan tycks ha inletts på börsen)”, skriver Handelsbanken i ett marknadsbrev.

Mot den bakgrunden tycker banken att man ska välja ”kvalitet före beta” och rekommenderar investerare att välja verkstadsbolag som kan öka vinsten av egen kraft, det vill säga utan hjälp från konjunkturcykeln, till exempel via strukturåtgärder och förvärv.

”Våra svenska favoriter i sektorn är Atlas Copco, Sandvik, Veoneer och Volvo, som samtliga ingår i Aktieportföljen”, skriver banken.

Trelleborg är den aktie som på måndagen pressas mest av den svenska trio som Handelsbanken har sänkt rekommendationen för.

”Vi har haft fel i vår syn på Trelleborg som haft en relativt svag utveckling på börsen i år. På lång sikt ser vi fortfarande god potential i aktien, men då jordbrukssektorn ser ut att röra sig långsammare än vi tidigare räknat med sänker vi våra vinstprognoser med 5-7 procent för 2018 och 2019”, skriver Handelsbanken Capital Markets.

Trelleborg, som nu har en öka-rekommendation hos Handelsbanken, backar nästan 3 procent på måndagen.

Apropå den sänkta rekommendationen för Alfa Laval – från öka till minska – skriver banken att värderingspremien relativt den nordiska verkstadssektorn är ovanligt stor.

”Vi menar att förhållandet mellan risk och potentiell avkastning nu har försämrats, då vårt mycket positiva scenario för segmenten energi och marin redan ligger i prognoserna och den senaste statistiken indikerar att vi nu är på toppnivåer. /…/ Vi ser Alfa Laval som ett kvalitetsbolag, men bedömer att nuvarande börsvärdering kräver fortsatta vinstprognoshöjningar i marknaden och att tillväxtutsikterna vad gäller kundernas efterfrågan är lika stark som tidigare”, skriver Handelsbanken om Alfa Laval.

Det sänkta rådet för SKF, från öka till minska, motiveras med ”förhöjd risk för lägre efterfrågan” i och med att 2019 närmar sig.

”Vi sänker våra kortsiktiga prognoser på grund av negativa valutaeffekter och högre råvarukostnader. På medellång sikt räknar vi med lagerjusteringar som väntas ha en negativ inverkan på resultatet”, lyder analysen av SKF.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning