Sektor Osäkerheten är visserligen hög, men Nordeas nuvarande antagande är att nedgången för verkstadsbolagen inte kommer att vara lika djup som under finanskrisen.

Det framgår av ett marknadsbrev i samband med att banken höjt sina rekommendationer för fordonsunderleverantören Autoliv och låsföretaget Assa Abloy till köp respektive behåll.

Nordea uppger sig se goda möjligheter när coronaviruspåverkan minskar.

”Vi förväntar oss att sentimentet kommer att vända när begränsningar på fri rörelse minskar (och / eller infektionsnumren plattas ut) och vi ser en god inträdesmöjlighet för de flesta industrier”, skriver banken som dock samtidigt konstaterar att risken för en global lågkonjunktur har ökat betydligt.

Utöver detta har oljepriserna kollapsat på grund av priskriget mellan Ryssland och Saudiarabien, noterar Nordea.

Banken sänker sina estimat för de svenska verkstadsbolagens försäljning och rörelseresultat med i genomsnitt 8 procent respektive 21 procent för 2020 och med 6 procent respektive 13 procent för 2021.

Autoliv-aktien var vid 10.45-tiden upp 3,7 procent på Stockholmsbörsen medan Assa Abloy var upp 1,5 procent. Det svenska storbolagsindexet OMXS30 hade samtidigt stigit 2,4 procent för dagen och hade därmed utökat den kraftiga återhämtning som ägde rum på tisdagen efter måndagens ras.