Intervju Det nya året har fått en tuff start för bilsäkerhetsföretaget Veoneer, som på måndagsmorgonen rapporterade större förlust, lägre organisk tillväxt och samtidigt sänkte sin prognos för helårets tillväxt. Därtill flaggar bolaget för en kapitalökning om upp till 500 miljoner dollar. Aktien störtdyker på börsen samtidigt som vd:n konstaterar att botten nås först det andra kvartalet.

”Vi drabbades av nedgången i bilförsäljningen. Vi är ett stort bolag sett till orderingång och resurser, men ett litet bolag när det gäller försäljning. Viker då marknaden så drabbas vi”, konstaterar vd Jan Carlson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Hela branschen har insett att projekten gällande självkörande bilar är mer komplexa och tar mer kraft än vad bolagen trodde för bara något kvartal sedan, menar vd:n.

Resultatet tyngs också av en ogynnsam försäljningsmix, då produkterna i större utsträckning ingår i premiumfordon som sett de största försäljningsnedgångarna.

Veoneer har under de senaste kvartalet anställt ett stort antal ingenjörer för att möta den höga orderingången och utveckla produkterna. Orderingången låg på 1,2 miljarder dollar i årstakt under det första kvartalet och orderboken är nu uppe i 19 miljarder dollar.

”Vi har 5.100 ingenjörer i resurser som ska jobba med det här. Det är en styrka för framtiden, men när kostnaderna ökar och bilproduktionen viker innebär det en utmaning på resultatsidan”, säger Jan Carlson.

Med facit i hand, har ni gått för snabbt fram med rekryteringen av ingenjörer?

”Jag tycker inte man kan säga det. Vi har sett ett starkt intresse för vår orderbok och det viktiga är att vi har resurser för att hantera denna i framtiden. Men kortsiktigt har vi drabbats av nedgången i bilproduktionen”, säger Jan Carlson.

Bolaget tar ett antal initiativ för att hantera situationen.

”Vi begränsar kostnaderna för F&U till 600 miljoner dollar 2019. Vi ser också över våra investeringsprioriteringar, bromsverksamheten och samriskbolaget Zenuity”, fortsätter Veoneerchefen.

Betyder det att ni sätter Zenuity på sparlåga?

”Det skulle jag inte säga. Vi har en diskussion med Zenuity om vad som ska prioriteras och nu handlar det om att prioritera projekt som ligger i närtid framför projekt som ligger längre fram”, säger Jan Carlson.

Veoneer sänker sin prognos för den organiska tillväxten till -5% för 2019 jämfört med 2018, från tidigare ”oförändrat till något lägre”.

”Vi ser en lägre bilproduktion under året än tidigare. Vi har en lite mer konservativ syn än analysföretaget IHS”, säger Jan Carlson.

Bolaget står dock fast vid att det andra halvåret ska bli bättre än det första.

”Vi tror att det andra kvartalet blir lågpunkten under 2019 och att det fjärde kvartalet blir det bästa under det andra halvåret”, kommenterar han.

Veoneer flaggar i rapporten för att bolaget letar efter nytt kapital, upp till 500 miljoner dollar. Budskapet i bokslutsrapporten var att kassan borde räcka tills lönsamhet uppnåddes, om inte orderingången ökade mer än väntat, marknaden försämrades ytterligare eller förvärv genomfördes.

”Det sker stora förändringar i bilindustrin och då säger erfarenheten att en stark balansräkning är viktig”, konstaterar Jan Carlson, som i dagsläget inte vill specificera tidpunkt eller vilken form kapitalökningen kan komma att ske.

Veoneers aktie föll över 15 procent i den inledande handeln på måndagen.

Bolån
Fallande snitträntor hos flera storbanker
Aktie
Vinstvarning från bostadsutvecklaren SSM
Analyser
Flera färska köprekar bland måndagens analyser
Börsen
Sur måndag på börsen
Aktier
Här är de populäraste kinesiska aktierna i svenskarnas portföljerE-handelsjätten slår rekord på Singles Day
Sektor
Bettingmarknaden väntas bromsa inTuffare marknad än tidigare
Amortering
Ekonomer: Amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta
Fonder
Spararna fortsätter att öka i räntefonder
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja danska smyckesjätten
Aktie
Oscar Properties "gasklockeaffär" kan hävas om två veckor
Hernhag: Tre misstag du inte ska skrämmas till att göra
Bostad
Hemnet: Försäljningsrekord för bostadsrätter i oktober
Bostad
SEB: Hushållens boprisförväntningar faller
Foto: Anders Wiklund/TT
Bud
Momentum lägger bud på SwedolPremie över 30 procent
Aktietips
Flera heta köptips
Aktietips
DI: Köpläge i Pricer för riskvilliga
Rapport
Förlust för Lundin Gold
Aktiechatt
Hernhag: Tre chansaktier för framtidenAktiechatten firar 10 år
8/11
Anders Borg i Trading Direkt: Magdalena Andersson är medioker
Insider
Kinneviks vd fyller på portföljen
Riksbanken
Swedbanks chefekonom blir riksbanksledamotBreman tar plats i direktionen
Riksbanken
Analytiker: Breman en hök med klimatintresse"Valet cementerar förväntningarna på decemberhöjning"
Aktietips
Carnegie: Köpläge i livekasinobolaget
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Måttliga prisuppgångar på bomarknaden
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Analys
Pareto: Leo Vegas bättre än det verkar
Analys
Höjda riktkurser efter Skanskas rapport
Boränta
SBAB sänker kalkylräntan på bolån