Autoliv-avknoppningen Veoneer har marknadsförts som ett renodlat bolag helt fokuserat på självkörande fordon, men i själva verket utgör gruppen en något brokig samling av verksamheter som inte nödvändigtvis hör samman.
Mot bakgrund av Veoneers begränsade storlek, den tuffa konkurrensen, det betydande investeringsbehovet och det faktum att den beräknade lönsamheten ligger flera år in i framtiden framstår dagens värdering som överdriven.
Det skriver Kepler Cheuvreux i en färsk analys, i vilken rekommendationen blir minska med riktkursen 39 dollar, cirka 343 kronor, något Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat.
”Vi tror att Veoneer kan få kämpa för att hålla jämna steg med några av konkurrenterna, som är större namn med högre investeringspotential”, skriver Kepler Cheuvreux.
Bolagets adresserbara marknad väntas dock växa med i genomsnitt 12 procent årligen under perioden 2017-2025, med stöd av alltmer sofistikerade aktiva säkerhetsprodukter och ökad säkerhetskrav från myndigheterna.
Av Veoneers tre produktgrupper framstår de aktiva säkerhetsprodukterna (Active Safety) av typen kameror, radar och lidar, som kronjuvelen och det är härifrån tillväxten väntas komma. Området stod dock bara för 34 procent av omsättningen 2017, och väntas växa till 40 procent 2020, påpekar analytikern.
Marknaden för segmentet är fragmenterad och konkurrensen hård, med Continental och Bosch som de största aktörerna före Veoneer.
”Dessa har redan investerat tungt i olika tekniker och har arméer av ingenjörer. Vi kan inte se vad som skulle utgöra en differentierande faktor för Veoneers produkter”, skriver Kepler Cheuvreux.
För bromssystemen (Brake Systems) ser det annorlunda ut. Verksamheten bedrivs i ett hittills måttligt framgångsrikt samriskbolag tillsammans med Nissin och den globala marknadsandelen är låg, samtidigt som konkurrensen från aktörer som Continental, Bosch och ZF är formidabel, menar Kepler Cheuvreux.
Kontrollsystemen (Restraint Control Systems) – mikroprocessorer och sensorer som utlöser till exempel krockkuddar i händelse av en olycka – ligger egentligen närmare de passiva säkerhetsprodukterna och borde snarast höra hemma i Autoliv, resonerar mäklarfirman, som emellertid tror att detta är den i dagsläget enda lönsamma verksamheten i bolaget.
”Vi tror att detta är det enda område där Veoneer har en klar ‘edge'”.
Utöver dagens hårda konkurrens lurar tech-bolag som Apple, Google, Intel och Nvidia i vassen och har på senare tid visat ett ökat intresse för aktiva säkerhetsprodukter.
”Vi skulle till exempel kunna tänka oss att ett tech-bolag förser en biltillverkare med mjukvara till närmast noll kostnad, i utbyte mot data som det kan använda i vinstsyfte”, resonerar analytikern, som dock inte tror att dessa bolag helt kommer att ersätta dagens fordonsunderleverantörer.
”Många bolag jagar samma möjligheter, men inte alla kommer att lyckas”, skriver Kepler Cheuvreux och varnar för att Veoneers strategi att söka partnerskp snarare än att göra förvärv kan visa sig riskfylld.
Graf: Veoneer kursutveckling sedan börsintroduktion
Källa: Infront