Veckans sämsta aktier

Publicerad 2012-08-24 13:51

Börsen Ratos, Alliance Oil och New Wave är några av veckans förlorare på Stockholmsbörsen. Men i botten finns ett bildskärmsbolag.

Veckans sämsta aktie på Stockholmsbörsen är smallcap-listans MultiQ. Bolaget, som sysslar med bildskärmsteknik, har fallit omkring 22 procent på en vecka.

Bland annat har VD:n Anders Laurin beslutat sig för att dra sig tillbaka från posten under det kommande året. I slutet av förra veckan meddelade också MultiQ att den närmaste framtiden är osäker och svårbedömd och att ”osäkerheten kommer att prägla återstoden av året” och att ”2012 blir ett svagt resultatmässigt år”.

Telefontillverkaren Doro har också haft en tuff vecka med en nedgång runt 20 procent. Tisdagens rapport imponerade inte på marknaden. Efter rapporten sänkte Pareto Öhman rekommendationen till sälj med motiveringen att Doro nästa år troligen kommer att få skriva ner sitt långsiktiga tillväxtmål på 20 procent.

Bland midcapbolagen är New Wave i botten med en nedgång på drygt 15 procent. Onsdagens svaga rapport levererade en vinst som bara var hälften så hög som väntat.

PA Resources har under veckan fortsatt utför efter förra veckans kritiska analys i Aktiespararen. Tidningen kallade bolaget konkursmässigt och aktien har under denna vecka fallit omkring 14 procent.

Bland börsens jättar finns ett annat oljebolag på förlorarlistan. Alliance Oil kom i tisdags med en svag kvartalsrapport.

Analytiker oroas dessutom för ökad osäkerhet kring raffinaderiet i Khabarovsk där uppgraderingsarbeten pågår. Aktien har under veckan fallit nästan 10 procent.

Veckans sämsta storbolag blev dock Ratos som fortsatt falla efter förra veckans rapport. Försäljningen av en storpost i Lindab hjälpte också till att pressa kursen.

Not: förändringar baserade på aktiekurs tidig fredagseftermiddag jämfört med slutkurs förra fredagen.