Veckans hetaste aktier

Publicerad 2012-08-24 13:15

Lindab, Eniro och Karo Bio är några av veckans vinnare på Stockholmsbörsen med uppgångar på över 10 procent. Men bland storbolagen finns få ljuspunkter.

Veckans ohotade etta alla kategorier är Karo Bio som vid lunchtid på fredagsen noterade en uppgång på omkring 18 procent på en vecka. Detta trots att aktien fallit med 25 procent sedan toppen tidigare i veckan.

Den här gången var det inga bolagsspecifika nyheter som lyft bolaget utan VD:n eget köp av aktier. Under den senare delen av veckan har dock investerarna fått en mer realistisk syn på bolaget och kursen har fallit tillbaka.

Bland övriga småbolag återfinns bland annat energi- och miljöteknikoncernen Opcon på vinnarlistan.

Veckan inleddes med att Opcons tyska dotterbolag Saxlund fick en stororder på hanteringsutrustning för biobränsle. På tisdagen blev bolagets powerboxteknik granskad och godkänd för marint bruk av klassningssällskapet Lloyd´s. 

Onsdagens delårsrapport visade sedan en förlust och aktien fick sig en törn men trots detta tillhör Opcon en av veckans klara vinnare.

På midcaplistan är Lindab på vinnarlistan med en uppgång på cirka 12 procent efter att Systemair i måndags seglade upp som största ägare i bolaget.

Systemair köpte Ratos andel på 11,2 procent och kompletterade med andra Lindabaktier på marknaden.  Det var framför allt ventilationsdelen som loade Systemair att köpa en kontrollpost i Lindab och den nya storägaren vill nu ha en styrelsepost, enligt dess VD, rapporterar Direkt.

Eniro återfinns också bland veckans vinnare med en uppgång på omkring 12 procent.

Det började med att Eniro gjorde en större amortering på ett lån till Nordea i början av veckan. Dessutom passade VD:n Johan Lindgren på att tanka 50 000 aktier till den egna portföljen.

På fredagen fortsatte aktien uppåt efter spekulationer om en fusion med konkurrenten European Directories.

På storbolagslistan är det däremot tunnsått med vinnare. Vid lunchtid på fredagen visade endast tre storbolagsaktier svarta siffror för den senaste veckan.

Axfood, Lundin Mining och Meda hade då gått upp mellan 0,15 och 0,47 procent på en vecka utan hjälp av några större bolagsspecifika nyheter.

Not: uppgångarna är baserade på aktiekursen runt lunchtid på fredagen.