Makro Denna vecka bjuder på en rad spännande makroekonomiska händelser som kan påverka marknaden. Det kommer bland annat räntebesked från Fed och ECB, svenska inflationssiffror och så hålls parlamentsval i Storbritannien. 

På onsdag klockan 09.30 publicerar SCB inflationssiffror för november. 

KPIF-inflationen i Sverige väntas ha stigit till 1,6% i november, enligt Infront Datas prognosenkät. Det är något under Riksbankens prognos på 1,7%. KPIF-inflationen exklusive energi väntas samtidigt ligga stilla på 1,7% i november, jämfört med i oktober, även det under Riksbankens prognos på 1,9%.

I oktober steg KPIF-inflationen till 1,5%, från 1,3% månaden dessförinnan.

”Oväntade prisrörelser för paketresor och reparationer i hemmen i oktober gör november-KPI, som historiskt endast har avvikit svagt från konsensusestimaten, svårare att förutspå i år”, skriver SEB:s Olle Holmgren i ett kundbrev.

Amerikanskt KPI onsdag kl. 14.30

KPI-inflationen väntas stiga till 2,0% från 1,8%, medan kärninflationen antas ligga kvar på 2,3%. Kärninflationen har legat inom spannet 2,0-2,4% sedan årsskiftet.

Räntebesked från Federal Reserve onsdag kl. 20.00:

Samtliga 73 bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad ränta på 1,5-1,75%. Fed-ledamöterna med Jerome Powell i spetsen har varit tydliga med att de är bekväma med den nuvarande hållningen och att det skulle krävas en ”betydande förändring” i utsikterna för att de ska fundera på att agera i närtid. Den nya räntebanan, ”dot plot”, väntas också visa ett Fed som ligger ”on hold” ett tag.

Svensk arbetslöshet torsdag 

Kl. 06.00 presenteras arbetslöshetssiffror från Arbetsförmedlingen. Statistiken har fått ökad uppmärksamhet i och med SCB:s problem med AKU. Enligt AF steg arbetslösheten till 7,1 procent i oktober, jämfört med 6,9 procent i oktober förra året.

Kl. 09.30 kommer arbetslöshetssiffror från SCB.

Den säsongsrensade arbetslösheten väntas ha stigit till 6,8% i november, från 6,6% i oktober, enligt Infront Datas prognosenkät.

Ekonomerna på Swedbank konstaterar att arbetsmarknadsstatistiken blivit en följetong efter SCB:s stora kvalitetsmiss med AKU och de påpekar att även om SCB nu har reviderat sin statistik så bör man ta månads-AKU med en extra nypa salt framöver då urvalet har minskat.

Räntebesked från ECB torsdag kl. 13.45

ECB väntas hålla depositräntan oförändrad på 0,50%. ECB sjösatte ett stimulanspaket i september och väntas låta detta börja verka innan det kan bli aktuellt med nya åtgärder, även om inflationen är ihärdigt under målet.

Detta blir Christine Lagardes första möte som ny chef. Hon talade utförligt inför EU-parlamentet tidigare i veckan, och tycktes då inte i någon mer påtaglig fråga avvika från företrädaren, utan betonade åter att de är beredda att använda tillgängliga verktyg vid behov.

Om något har hon möjligen betonat ECB har en roll att spela i klimatomställningen, och hon hänvisar också den översyn av det penningpolitiska ramverket som snart ska inledas.

”Marknaden väntas handlas sidledes genom pressträffen. Vi tvivlar på att några specifika detaljer kommer att annonseras men vi hoppas på åtminstone något om omfånget. Någon deadline tror vi inte annonseras”, skriver Danske Bank.

Parlamentsval i Storbritannien på torsdag

Boris Johnson och hans Tories har haft en stabil ledning i opinionen under en tid, vilket drivit upp pundet på förväntningar om att det ska landa i en stabil majoritet i parlamentet och därmed lite mindre osäkerhet om brexit.

Att opinionsmätningar visat väldigt fel inför tidigare val och systemet med majoritetsval i enmansvalkretsar gör att det finns skäl till försiktighet i antagandena.

Boris Johnson har lovat att ta Storbritannien ur EU till den 31 januari om han vinner valet.

Nordea tror på en positiv marknadsreaktion om de konservativa har framgång.

”Klarhet är allt som betyder något i brexitberättelsen. Osäkerheten kommer troligen att dröja sig kvar in på 2020 oavsett valresultat då många hinder ligger i vägen även om det blir ett brexitavtal. Ett nytt handelsavtal med EU måste förhandlas fram snabbt. Och vad händer om Skottland och Nordirland vill lämna Storbritannien?”, skriver Nordea.

Amerikansk detaljhandel fredag kl. 14.30

Väntas ha ökat med 0,4% m/m efter en uppgång med 0,3% föregående månad. Exklusive bilar och bensin spås också en uppgång med 0,4%.

Att konsumenterna håller humöret uppe inför den viktiga helghandeln är viktigt för att inte inbromsningen ska fortsätta och därmed för Feds utsikter. De lär däremot mer titta på helheten november-december, då en del av försäljningen förskjutits mot Black Friday-försäljningen, även om just Cyber Monday i år inföll i december.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal