Makro Denna vecka bjuder på en rad spännande makroekonomiska händelser som kan påverka marknaden. Det kommer bland annat räntebesked från Fed och ECB, svenska inflationssiffror och så hålls parlamentsval i Storbritannien. 

På onsdag klockan 09.30 publicerar SCB inflationssiffror för november. 

KPIF-inflationen i Sverige väntas ha stigit till 1,6% i november, enligt Infront Datas prognosenkät. Det är något under Riksbankens prognos på 1,7%. KPIF-inflationen exklusive energi väntas samtidigt ligga stilla på 1,7% i november, jämfört med i oktober, även det under Riksbankens prognos på 1,9%.

I oktober steg KPIF-inflationen till 1,5%, från 1,3% månaden dessförinnan.

”Oväntade prisrörelser för paketresor och reparationer i hemmen i oktober gör november-KPI, som historiskt endast har avvikit svagt från konsensusestimaten, svårare att förutspå i år”, skriver SEB:s Olle Holmgren i ett kundbrev.

Amerikanskt KPI onsdag kl. 14.30

KPI-inflationen väntas stiga till 2,0% från 1,8%, medan kärninflationen antas ligga kvar på 2,3%. Kärninflationen har legat inom spannet 2,0-2,4% sedan årsskiftet.

Räntebesked från Federal Reserve onsdag kl. 20.00:

Samtliga 73 bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad ränta på 1,5-1,75%. Fed-ledamöterna med Jerome Powell i spetsen har varit tydliga med att de är bekväma med den nuvarande hållningen och att det skulle krävas en ”betydande förändring” i utsikterna för att de ska fundera på att agera i närtid. Den nya räntebanan, ”dot plot”, väntas också visa ett Fed som ligger ”on hold” ett tag.

Svensk arbetslöshet torsdag 

Kl. 06.00 presenteras arbetslöshetssiffror från Arbetsförmedlingen. Statistiken har fått ökad uppmärksamhet i och med SCB:s problem med AKU. Enligt AF steg arbetslösheten till 7,1 procent i oktober, jämfört med 6,9 procent i oktober förra året.

Kl. 09.30 kommer arbetslöshetssiffror från SCB.

Den säsongsrensade arbetslösheten väntas ha stigit till 6,8% i november, från 6,6% i oktober, enligt Infront Datas prognosenkät.

Ekonomerna på Swedbank konstaterar att arbetsmarknadsstatistiken blivit en följetong efter SCB:s stora kvalitetsmiss med AKU och de påpekar att även om SCB nu har reviderat sin statistik så bör man ta månads-AKU med en extra nypa salt framöver då urvalet har minskat.

Räntebesked från ECB torsdag kl. 13.45

ECB väntas hålla depositräntan oförändrad på 0,50%. ECB sjösatte ett stimulanspaket i september och väntas låta detta börja verka innan det kan bli aktuellt med nya åtgärder, även om inflationen är ihärdigt under målet.

Detta blir Christine Lagardes första möte som ny chef. Hon talade utförligt inför EU-parlamentet tidigare i veckan, och tycktes då inte i någon mer påtaglig fråga avvika från företrädaren, utan betonade åter att de är beredda att använda tillgängliga verktyg vid behov.

Om något har hon möjligen betonat ECB har en roll att spela i klimatomställningen, och hon hänvisar också den översyn av det penningpolitiska ramverket som snart ska inledas.

”Marknaden väntas handlas sidledes genom pressträffen. Vi tvivlar på att några specifika detaljer kommer att annonseras men vi hoppas på åtminstone något om omfånget. Någon deadline tror vi inte annonseras”, skriver Danske Bank.

Parlamentsval i Storbritannien på torsdag

Boris Johnson och hans Tories har haft en stabil ledning i opinionen under en tid, vilket drivit upp pundet på förväntningar om att det ska landa i en stabil majoritet i parlamentet och därmed lite mindre osäkerhet om brexit.

Att opinionsmätningar visat väldigt fel inför tidigare val och systemet med majoritetsval i enmansvalkretsar gör att det finns skäl till försiktighet i antagandena.

Boris Johnson har lovat att ta Storbritannien ur EU till den 31 januari om han vinner valet.

Nordea tror på en positiv marknadsreaktion om de konservativa har framgång.

”Klarhet är allt som betyder något i brexitberättelsen. Osäkerheten kommer troligen att dröja sig kvar in på 2020 oavsett valresultat då många hinder ligger i vägen även om det blir ett brexitavtal. Ett nytt handelsavtal med EU måste förhandlas fram snabbt. Och vad händer om Skottland och Nordirland vill lämna Storbritannien?”, skriver Nordea.

Amerikansk detaljhandel fredag kl. 14.30

Väntas ha ökat med 0,4% m/m efter en uppgång med 0,3% föregående månad. Exklusive bilar och bensin spås också en uppgång med 0,4%.

Att konsumenterna håller humöret uppe inför den viktiga helghandeln är viktigt för att inte inbromsningen ska fortsätta och därmed för Feds utsikter. De lär däremot mer titta på helheten november-december, då en del av försäljningen förskjutits mot Black Friday-försäljningen, även om just Cyber Monday i år inföll i december.

Analyser
Ett par nya köprekar bland analyserna
Placera
Hernhag; Bästa sättet att ta hem en vinst
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Börsen
Börsen nära nollan
Aktietips
Sex heta köptips
Aktietips
DI: Köp Stillfront innan nya mål prisas in
Aktie
Då noteras Electrolux avknoppning
Aktie
Finländska FI utreder utebliven vinstvarning från Nokia
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Så rörde sig bostadspriserna i december
Foto: Jessica Gow/TT
Insider
Vice ordförande miljonsäljer i MQ
Asien
Uppåt i Japan och Fastlandskina
Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter