Elpriset Sommarens rekordpriser på el fortsätter i höst och vinter om det inte blir en förändring i väderbalansen. Det just nu torra väderleken leder till fortsatt dyr el. Det som krävs för en förändring är mycket nederbörd i de områden i landet som producerar vattenkraft. Det skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Det är den ringa nederbörden, de höga temperaturerna, och svaga vindar som lett till de höga elpriserna i sommar. Tillkommer på denna för elpriset negativa lista är ett antal kärnkraftsrevisioner under sommaren. Resultatet blev kännbart i våra plånböcker.

Vattenfalls prognos för marknadspriserna på el i höst är 50-90 öre per kilowattimme, om det inte blir en blöt höst.

”Ser fortsatt torrt ut”

– Mycket pekar på att det kan bli en period med fortsatt höga elpriser i Norden om vi inte får en nederbördsrik höst. Höstregn förväntas men just nu ser det fortsatt torrt ut. Mycket pekar därför på fortsatt höga elpriser i höst, och till och med i vinter, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Spotpriset för juli var 59,05 öre per kilowattimme, och för augusti är det 65,67 öre per kilowattimme för elområde 3, vilket innebär södra Mellansverige.

Den 30 augusti landade spotpriset på 87,54 öre per kilowattimme, vilket är det högsta pris som noterats sedan februari 2012. Ett av skälen till detta prisrekord är bland annat att revisionen av kärnkraftverket Ringhals 3 har förlängts, vilket kombinerat med relativt vindstilla väderlek och höga tyska spotpriser på el pressat upp de nordiska priserna.

”Stora vindkraftsvariationer”

Augusti månadas rörliga elpris har varierat kraftigt på grund av att vindkraften haft stora variationer under månaden.

– Av erfarenhet vet vi att elpriset kan svänga fort och kraftigt åt båda hållen så det är bra att hålla koll på sitt elavtal men också använda energin effektivt och på så vis minska elkostnaden. Min fortsatta rekommendation är att om du vill ha kontroll på vad du betalar varje månad så är ett fast avtal med bytesrätt ett bra val. Det ger dig möjlighet att teckna om elavtalet till ett lägre elpris om elpriset går ner, säger Jonas Stenbeck.

Tabell: Tabellen nedan visar spotpriset i Sveriges fyra elområden under augusti i år som jämförs med spotpriset samma månad under 2020:

Spotpriset augusti 2021 2020
Elområde 1, Norra Sverige 57,55 öre/kWh 18,05 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige 57,55 öre/kWh 18,05 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige 65,67 öre/kWh 34,71 öre/kWh
Elomåde 4, Södra Sverige 83,68 öre/kWh 41,66 öre/kW
Källa: Vattenfall

 

Av: Christer Fälldin, christer.falldin@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.