Sektor Klimatmegatrenden kommer positionera energi utvunnen ur vätgas i fronten av strategier för att nå minskade koldioxidutsläpp inom många industrier med statsstödda satsningar, hävdar Barclays Bank i en sektoranalys där det spås ett 150-faldigadande av marknaden på tio år.

Så kallad grön vätgas har attraherat det ojämförligt största investerarintresset och tilldelats stora statliga stöd, vilket borgar för att 15 procent av energiutbudet kommer vara utvunnet ur energikällan år 2030, skriver banken. Det kommer betyda en 150-faldigad tillväxt i elektrolysörmarknaden, ett område där bland annat norska Nel och svenska Metacon finns representerade med produkter och utveckling.

När industrin skalar upp kommer kostnaderna för grön vätgas att halveras till 2025, vilket möjliggör konkurrensmässiga priser jämfört med den nu dominerande så kallade grå vätgasen som utvinns med hjälp av mer koldioxidintensiva fossila bränslen.

”Även om elektrolysörtekniken i sig inte är ny så är industrin i en gryende fas. Projekt är för närvarande beroende av regeringsstöd för att ta sig framåt”, skriver Barclays som i samband med analysen tar upp bevakning på de tre största europeiska spelarna i fältet: Nel, ITM Power och McPhy.

”Vår scenarioanalys ger oss en bred uppfattning om potentiella utfall, men samtliga dessa stärker en flerårig tillväxt i en industri som vi ser som betydligt undervärderad i dag”, skriver Barclays.

Riktkursen på Nel sätts till 40:50 norska kronor och rekommendationen blir köp, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat. Denna riktkurs kan jämföras med stängningskursen 22:90 norska kronor på måndagen.

Brittiska ITM Power tilldelas riktkursen 800 pence med tillhörande rekommendationen jämvikt. Aktien stängde på 418 pence på måndagen.

Även McPhy Energy tilldelas jämviktsrekommendation. Riktkursen blir 49 euro, att jämföra med måndagens stängningskurs 30:10 euro.

År 2030 spås den adresserbara marknaden för elektrolysörer ligga på 15 miljarder euro per år. Alla prognoser är osäkra, konstaterar banken.

”Vår analys har ett brett spektra av potentiella värderingsutkomster, i ett spann på över 200 procents uppsida till en relativt modest nedsida på 30 procent på 12 månaders-utsikter”, skriver banken.

Andra svenska spelare i branschen, men på andra sidan av ekvationen i form av att utvinna energin ur vätgasen i så kallade bränsleceller snarare än att framställa densamma, är Powercell, Cell Impact och Impact Coatings.

Sektorns aktier var några av börsens största vinnare under 2020, men inledningen av 2021 har varit tung. Nels aktie har fallit från en kurstopp kring 36 norska kronor till omkring 23 norska kronor.

 

Fondspararna flyr från hållbar energiBreda Sverigefonder och globalfonder lockar
Börsen
Uppåt på börsen
Konjunktur
Analytiker: Sverige i startblocken när restriktionerna lättasTillväxtkraft som bara väntar på att få släppas lös
Sektor
Vätgas: Barclays spår 150 gånger större sektor år 2030
Foto: Hasse Holmberg/TT
Undersökning
SBAB: Allt fler tror på högre fritidshuspriser i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktierekar
Valuta
Hammer: Räkna med säsongsmässig motvind för kronan"Successivt sämre för kronan"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Ratos sålde aktier till fondbolag
Aktie
Ny storblankare in i Alfa Laval
Foto: Shutterstock
USA
Biden satsar massivt på vindkraftSka ge el till 10 miljoner hushåll
Börsen
Trevande börser i Asien
Räntan
Fed-guvernör: Vi är långt ifrån att höja räntan
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat avslut i New York
Foto: Shutterstock
Placera
SEB: Fyra bolag med bubblande potentialFynd bland eftersläntrande aktier
Aktier
Renewcell in på Paretos småbolagslista
Kryptovalutor
Visa tillåter kryptovaluta
Foto: Mediabild / TT
Deklarera
Skatteverket: Här kan du lämna pappersdeklarationTillfälliga brevlådor på 40 platser runt om i landet
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Krönika
Hernhag: Bra bolagsbyggare jag vill rygga
Aktietips
Börsveckan: Köpvärda aktier i omsorgssektorn
Aktie
AFV: Thunderful köpvärd trots svagt kvartalVäntas vända till det bättre
Aktie
Di: Därför ska du sälja AdapteoVarning för priskrig och myndighetskrav
Aktietips
AFV: Köpläge i MedcapHelt okej uppsida i huvudscenariot
Placera
Chefsstrategen: På väg mot en V-formad återhämtning"Accelererande tillväxt med goda vinstutsikter"
Aktier
Tre nya svenska aktier bland DNB:s nordiska favoriter