Rapport H&M har flaggat för ett tufft första halvår och frågan är vilken grund torsdagens rapport lägger för resten av 2018. Förutom själva resultatet är fokus stort på det utgående varulagret och på H&M:s framåtblickande kommentarer.

H&M handlas kring 140 kronor och aktiens resa från lägstanoteringen kring 120 kronor i mitten av april har kantats av regelbundna insynsköp av huvudägaren Stefan Persson. Det har medfört två effekter. Dels, som Morgan Stanley anfört i en analys, har de stora köpen drivit kursen, dels har spekulationer om att familjen Persson kan vara på väg att köpa ut klädbolaget från börsen tilltagit, vilket lockat in köparna.

Vad gäller det sistnämnda kommenterade huvudpersonen själv nyligen läget när han till Breakit uppgav att det inte fanns någon substans i uppköpsryktena.

Hur det än förhåller sig så har familjen Persson i alla fall ökat sitt innehav till att nu motsvara nära 45 procent av kapitalet och drygt 73 procent av rösterna i H&M.

Inför delårsrapporten för det andra kvartalet, som omfattar perioden mars-maj, är bland annat följande i fokus, enligt de analytikerkommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

* H&M:s utsikter för innevarande år talar så här långt om fortsatta utmaningar som en följd av det pågående skiftet i branschen och bolagets pågående förändringsarbete. De fysiska butikerna har bedömts återfå en jämförbar positiv försäljningsutveckling från 2019.

* Att H&M för två veckor sedan redovisade en oförändrad försäljning i lokala valutor i det andra kvartalet skingrade inte direkt oron som rådde redan tidigare om att bolaget har allt för många osålda varor i lager. Den utgående lagernivån är en central rapportfråga.

”Som en följd av den utmanande försäljningstrenden väntar vi oss att lagret varit fortsatt högt vid utgången av det andra kvartalet. Vi tror att ju längre lagernivåerna håller sig på en hög nivå, ju högre är risken att kunderna vänjer sig vid att väntas tills reorna med att handla”, skrev RBC Capital i en analys.

H&M siktar på att minska lagret som andel av försäljningen från fjolårets cirka 17 procent till mellan 12 och 14 procent 2019-2022.

* Vad gäller kvartalsresultatet väntar sig 18 analytiker i snitt en rörelsevinst på 6.056 miljoner kronor (7.708), enligt SME direkts sammanställning. Bruttomarginalen spås ha sjunkit till 55,8 procent (57,1).

H&M har bedömt att resultatet 2018 ska bli något bättre än 2017 då rörelsevinsten landade på 20,6 miljarder kronor. Redan inför föregående rapport pekade konsensus på en sjunkande rörelsevinst och inför denna rapport räknar analytikerna med 18,2 miljarder helåret 2018.

H&M:s rapport väntas torsdagen den 28 juni klockan 8.00 och följs av en presskonferens klockan 9.30.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar