Gästkrönika Ett upphandlat fondtorg i premiepensionssystemet riskerar att leda till "trött mellanmjölksförvaltning". Det menar Spiltan Fonders Niklas Larsson i en gästkrönika inför den premiepensionsutredning som presenteras i början av november. 

Efter Allra- och Falcon Fundskandalerna i premiepensionssystemet har det genomförts ett stort antal bra och konkreta åtgärder som bland annat krav på historik i fonderna och krav på kapital utanför premiepensionssystemet. Men samtidigt som åtgärderna införs har det parallellt gjorts en utredning, som kommer att presenteras inom kort, om ett helt nytt upphandlat och kraftigt reducerat premiepensionsutbud. Och även om vi inte vet exakt hur ett sådant system kommer att se ut så finns det några saker man kan fundera på.

Vilken typ av fondbolag är det man riskerar att få i ett upphandlat system? Jag tror att vi kommer att få ett utbud som kommer att domineras av stora fondaktörer som kommer att erbjuda indexfonder eller indexliknande förvaltning. Och även om forskningen ibland hänvisar till att indexförvaltning är bättre än aktiv förvaltning, så ska man ha med sig att den forskningen nästan alltid baseras på amerikanska data och amerikanska fondmarknaden.

När det gäller att gäller den svenska aktiemarknaden har ett flertal svenska fondbolag genom åren bevisat att det med aktiv förvaltning över tid går att överträffa börsindex. Men frågan är om det är den typen av fonder som kommer att finnas med i ett eventuellt framtida upphandlat premiepensionssystem? Jag tror inte det.

Jag tror att det kommer vara svårt att agera som en aktiv förvaltare i ett gigantiskt upphandlat premiepensionssystem. För det finns en risk att det finns fondbolag och förvaltare som blir lite för försiktiga i sina aktiva beslut och börjar ”krama index” för att undvika att gå fel mot sitt jämförelseindex.

Det blir som en pistol mot huvudet att inte gå fel för då riskerar man att åka ut. Det gör i så fall att fondens övriga sparare utanför premiepensionssystemet påverkas och kan få en avkastning som är sämre än om förvaltaren inte haft det hotet över sig. Så det kanske kommer att vara svårt att erbjuda en riktigt bra aktiv förvaltning inom ett stort upphandlat premiepensionssystem. Risken är snarare överhängande att ett upphandlat premiepensionstorg kommer att erbjuda trött mellanmjölksförvaltning som ligger nära index när det gäller svenska aktier.

Dessutom finns det en risk att ett upphandlat premiepensionssystem leder till en utarmning av svenskt kapital. Det kan leda till stora aktieförsäljningar i svenska mindre och medelstora bolag när aktivt förvaltade fonder riskerar att åka ur eller inte kan eller vill vara med i upphandlingen.

Det kan också leda till att antalet svenska fondbolag minskas eller till och med försvinner ur ägarlistorna och ersätts av stora internationella aktörer som inte har samma fokus på ägande- och governancefrågor. Risken för uppköp av svenska småbolag ökar också när mer stabila och långsiktiga svenska pengar försvinner från ägarlistan.  

Så innan de styrande kring det svenska pensionssystemet glatt kastar sig vidare in i ett helt nytt premiepensionssystem så kanske de ska låta de nyligen införda förändringarna ge full verkan. Mycket talar för att de förändringarna faktiskt ger en bra balans mellan valfriheten att välja egna fonder och rättssäkerheten i systemet. Samt risken minskar för att vi kommer att ha ett framtida upphandlat system med trött mellanmjölksförvaltning som dessutom kan leda till framtida försämrad ägarstruktur för svenska börsbolag.  

Av: Niklas Larsson, marknadsansvarig Spiltan Fonder

Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Pandemin
Landeborn: Ekonomin kan öppna upp efter påskMen dröjer längre i USA
Krisen
Professorn: I bästa av världar är ekonomin sig lik efter krisen"Gamla jobb och företag duger fortfarande"
Börsen
Lätt uppåt efter lunch
Bolån
FI: Hundratusentals kan komma att ansöka om amorteringsfrihet
Bolån
Sparekonomen hyllar FI:s amorteringsbesked”Gör stor skillnad för enskilda”
Bostad
"Slopad amortering lättnad för hushåll - inte bostadsmarknaden"
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Pandemin
Uppgifter: H&M förhandlar om permitteringar för tusentals anställda
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Spilttrad syn på Intrums aktieAnalytiker oense om virusets påverkan
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Sektor
Aptiten på lax ökar under pandeminExporten av färsk norsk lax ökade med 53 procent förra veckan
Foto: istock
Fonder
Svenskarna står fast vid sitt långsiktiga sparandeMen hälften har sett över det
Bolån
FI: Bankerna får ge alla bolåntagare amorteringsfrihetInte bara de som förlorar jobbet
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Pontus Lundahl/TT
Pandemin
Ny extra budget: 20 miljarder till kommuner och regioner
Sektor
Pareto höjer fastighetsbolagen15 fastighetsbolag får nya köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Nordeas chefsstrateg tror på amerikanska aktierSnabb recession – och snabb återhämtning
Bolån
FI: Trenden med sjunkande belåningsgrad har brutits
Aktietips
Tre köpvärda aktier
Pandemin
Löfven: Tänk månader - inte veckor
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Breda nedgångar efter ökad virusoro
Foto: Lise Roos/Pug Förlag
Ny bok
Ny bok: Börspsykologi gör dig till en bättre placerare"Ditt psyke avgör när marknaden skakar"
Pandemin
"Återhämtningen kan gå snabbare än väntat"
Foto: istockphoto
Pandemin
KI: Synnerligen djup lågkonjunktur"BNP ned 3,2 procent i år"
1/4
Trading Direkt om kraschen för oljepriset
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex drar tillbaka helårsprognosen
Foto: istockphoto
Pandemin
Sifo: 10 procent av svenskarna saknar buffert"25 procent kan tvingas flytta om krisen vara i ett år"