Bostadsutvecklaren SSM:s nyproduktion West Side Solna.

Kommentar De svenska bostadsutvecklarna på börsen har delvis fått ett uppsving efter sommaren i hopp om stigande priser på bostadsrätter och därmed ett större intresse för nyproduktion. Men verkliga siffror från marknaden talar ett annat språk – och det kan bli en tuff höst och vinter för sektorn.  

Under måndagen kom SEB:s boprisindikator som visade en ökad tro på stigande priser. Skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser respektive fallande steg till 33 i september jämfört med 26 i augusti. Stockholm var den region där förväntningarna om stigande priser har stigit mest.

Detta fick fart på en del av boutvecklarnas kurser på måndagen och det följer en trend sedan cirka två månader tillbaka där vissa aktier i sektorn stigit kraftigt. Det har också varit lockande för småspararna att spekulera i en vändning för sektorn med tanke på att sektorn varit mer eller mindre utbombad under en längre tid.

Men här är det läge att höja en varningsflagga för sektorn och inte minst för de mindre bostadsutvecklarna. Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av statistik från Hemnet som visar att försäljningen av boutvecklarnas nyproduktion går fortsatt trögt.

För i augusti såldes det 30 procent färre bostadsrätter i landet jämfört med förra året och det är i stort sett samma nedgång som under resten av året. Och i Stockholm är nedgången ännu större – över 40 procent senaste månaden.

Detta är och kommer att bli ett ännu större problem för sektorn eftersom det i höst och i vinter kommer ut många nya bostadsrätter på marknaden. Det beror på att dessa byggen sattes igång innan marknaden för nyproduktion började falla kraftigt efter halvårsskiftet förra året.

Då trampade sektorn kraftigt på bromsen när det gäller nya projekt, vilket vi också kan se i en ny prognos över bostadsbyggandet från analysfirman Prognoscentret. Bostadsbyggandet väntas där falla med 30 procent mellan 2017-2020 och nedgången gäller helt och hållet bostadsrätter.

Kortsiktigt gäller därför bistra tider för boutvecklarna med ett högre utbud än vad som efterfrågas, vilket kommer leda till en klart sämre lönsamhet i de projekt som nu ska säljas klart. Vi har redan sett hur bolagen försöker locka köpare med avgiftsbefrielse i till exempel ett år, men det kommer också att krävas större prisnedskärningar för att kunna sälja framför allt dyrare bostadsrätter.

Och detta kommer kosta bolagen stora pengar, men kan å andra sidan innebära en möjlighet för köpare att komma över bostadsrätter betydligt billigare än för bara drygt ett år sedan.

Kommande kvartalsrapporter kommer alltså bli tuffa för framför allt de mindre boutvecklarna – och det finns en stor risk att deras situation blir värre innan den kan bli bättre.

Kommentar
"ICA vinner på statsbudgeten"
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska aktieanalyser
ECB
ECB lämnar räntan oförändradHöjer tidigast efter sommaren
Aktie
Ngex lyfter efter avknoppningsbesked
Sektor
Paretos favoriter bland svenska oljebolagen
Sektor
Vinstvarning från Metsä Board sänker sektornMassa- och pappersbolag faller på bred front
Pension
Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemetIndexfonder hade gett högre avkastning
Aktie
SEB-aktien faller efter ny kostnadsguidning
Aktietips
Tre aktier för vinterportföljen
Skatt
Skattetips för företagare inför årsskiftet
Asien
Uppåt i Asien med Kina i topp
Budget
Riksdagen sa ja till M/KD-budget
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen
Krönika
Hernhag: Min mentala strutsmodell