Värmereglage på bergvärmeaggregat.

Aktier Swedbank har en ny sektorfavorit i verkstadsbranschen. Avfuktningsbolaget får lämna plats åt värmepumpstillverkaren som enligt banken rider på "strukturella trender". 

I tisdagens uppdatering av sektorfavoriterna gör Swedbank en förändring i verkstadssektorn. Avfuktningsbolaget Munters ersätts av värmepumpstillverkaren Nibe. 

”Ur ett mer långsiktigt perspektiv vidhålls en positiv vy i Munters, men efter att kursen dubblerats sedan aktien adderades som sektorfavorit för ett år sedan ser vi ur relativ basis större potential från nu rådande nivåer i Nibe”, går det att läsa i ett inlägg om bytet på bankens placeringssajt Aktiellt. 

Swedbank beskriver Nibe som ett bolag som ”rider på strukturella trender så som minskad energikonsumtion och miljöbelastning”. Det kommer enligt banken att leda till tvåsiffrig försäljningstillväxt under ”överskådlig tid framöver”.

”Efter att ha nått försäljningsmålet 40 miljarder kronor 2022 har nu bolaget ett nytt försäljningsmål om 80 miljarder kronor fram till slutet av 2026, drivet av en kombination av stark organisk tillväxt och förvärv (mål om 20 procent årlig tillväxt och en rörelsemarginal på 10 procent). Detta rimmar också väl med dess historik, då bolaget mellan 1995-2022 årligen växte med 19 procent och hade en rörelsemarginal på 11 procent”, skriver Swedbank. 

Baserat på riktkursen 145 kronor ser banken en uppsida på drygt 26 procent i Nibe-aktien jämfört med stängningskursen på måndagen.