I annonssamarbete med BJELIN

ANNONS Tillverkat helt utan materialspill och flera gånger starkare än ett traditionellt parkettgolv – Bjelins härdade trägolv är hållbart i ordets dubbla bemärkelse. Nu ska den svenska innovationen vinna mark i Europa.

Bjelins härdade trägolv utmanar det traditionella parkettgolvet om rollen som det självklara valet av trägolv. Efter ett outtröttligt arbete med att berätta om innovationen ser nu Bjelin en kraftig ökning i efterfrågan. Så pass stor att moderbolaget Pervanovo Invest AB investerar 200 miljoner euro i en ny fabrik i Kroatien som på sikt kan förse en global marknad med det härdade trägolvet.

– Det går inte att bromsa upp för en uppförsbacke. Vi hade som målsättning att plocka marknadsandelar under den här tuffa perioden och det har vi också gjort. Vår grundare Darko Pervan sa tidigt att vi skulle bygga en fabrik i Europa när fabriken i Viken uppnått maxkapacitet, och inom en snar framtid är vi där, säger Johan Larsson, marknadsdirektör på Bjelin Sweden AB.

Bygger världens största golvfabrik

Skånska Viken har fram tills nu varit ensam arena för den patenterade pulverteknologin Woodura. Teknologin går ut på att strö ett pulver av bindemedel, träpulver och pigment på en HDF-planka som sedan täcks med ett så kallat träfanér. När man tillför värme och tryck blir resultatet ett ovanligt hållbart trägolv som tillverkats helt utan råvaruspill – till skillnad från traditionell parkett där endast en tredjedel av eken används. Nu ska Woodura internationaliseras med hjälp av den nya anläggningen i Kroatien som blir världens största trägolvsfabrik.

Bjelin har redan flera mindre fabriker i Kroatien som förser anläggningen i Viken med material från FSC-märkta ekskogar. Planen framåt är att förflytta positionerna och etablera en stark hemmamarknad i Kroatien. Trots brinnande pandemi har Bjelin och systerbolaget Välinge Innovation AB alltså inte backat för att göra långsiktiga satsningar.

Pandemin kan sätta ljuset på hållbarhetsfrågan

Johan Larsson hoppas på samma långsiktighet när det handlar om inställning till hållbarhetsfrågan. Kanske kan pandemin skynda på den attitydförändring som behöver ske för att skapa verklig förändring?

– Vi har nu sett vad som kan hända när alla går samman med kapital och kunskap för att lösa ett gemensamt problem. Faktum är att klimathotet är ett ännu större problem, så det här hoppas jag kan bli ett wake up-call som ökar viljan hos människor att förändra sin livsstil ur miljöhänsyn, säger han.

Skepticism stoppar inte Bjelin

Johan Larsson märker tydligt att allt fler får upp ögonen för att göra ett hållbart val av golv. När innovationen med härdade trägolv var helt ny möttes Bjelin av skeptiker som hade svårt att tro att den nya typen av golv verkligen kunde konkurrera med parkettgolvet. Men den skepticismen är inte okänd för Bjelin. Grundaren Darko Pervan möttes av samma reaktioner när han först presenterade klickgolvstekniken som i dag är allmänt vedertagen.

– Vi har en ledning med stark ryggrad och en visionär framtoning, byggd på lång erfarenhet. Den stora utmaningen ligger inte bara i att förändra något som är djupt rotat, utan att faktiskt orka ta på sig det ansvaret. Men vi har gjort det förut och kommer göra det igen, konstaterar Johan Larsson.

Fakta om Bjelin

Bjelin utvecklar och tillverkar en bred produktportfölj av både traditionella trägolv och nya innovativa golv i nya material. Utvecklingen görs i samarbete med systerbolaget Välinge Innovation AB. Grundarna av företagen uppfann klickgolvet 1993 och utvecklade världens första laminatgolv 1977. Bjelin har idag cirka 900 anställda och tillverkningen sker i hypermoderna fabriker i Sverige och norra Kroatien. Läs mer på www.bjelin.se.

Av: Bjelin

Detta är en annons från Bjelin och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer.