ICA Bankens vardagsekonom Magnis Hjelmér.

Bolån Endast 14 procent av bolåntagarna förhandlar om boräntan varje år. Det visar en färsk undersökning från ICA Banken. Men vardagsekonomen Magnus Hjelmér varnar för att det kan bli dyrt att inte förhandla om boräntan.

Enligt rapporten ”Pengakollen: Svensken och Bolån”, som grundar sig på en undersökning framtagen av Sifo, så är det nära en tredjedel (31 procent) av alla svenskar som endast förhandlar om sin bolåneränta vartannat eller vart tredje år. Endast 14 procent förhandlar om sin ränta varje år.

– Att endast 14 procent förhandlar om sin ränta varje år är skrämmande eftersom det innebär att väldigt många går miste om chansen att kunna spara in tusentals kronor varje år. Boendekostnaden är en av våra största privatekonomiska utgifter och även små förändringar gör stor skillnad på lång sikt. Därför måste fler komma igång med att förhandla mer frekvent, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att tre av tio tycker att det är jobbigt att förhandla om sin bolåneränta och fyra av tio anser att de är dåliga på det. Hjelmér anser att det är en indikation på att det finns kunskapsluckor om hur man förhandlar om bolån.

– Får många välja skulle de nog avsäga sig ränteförhandlingen helt. Om fler haft mer kunskap och större intresse för ekonomi hade troligtvis många upplevt ett bättre självförtroende i att förhandla. Att låta någon annan sköta förhandlingen skulle kunna vara ett alternativ men risken finns att det leder till extra kostnader. Jag rekommenderar alltid att man själv sätter sig in i förhandlingen eftersom de ekonomiska vinningarna vanligtvis är störst då, säger Magnus Hjelmér.

I rapporten listar Magnus Hjelmér sex tips inför boränteförhandlingen:

1. Håll koll på din ekonomi

Att kontinuerligt ha en bra överblick över din privatekonomi har många fördelar. Med en stabil grundkoll kan känna dig tryggare i bolåneförhandlingen och du vet då vilken räntenivå din ekonomi klarar av

2. Gör research inför förhandlingen

Ta reda på ränteläget och kontakta gärna ett antal banker och be om ett konkret erbjudande för att se vilken ränta de kan ge. Det kan öka dina chanser vid en förhandling om bättre ränta med din nuvarande bank

3. Förhandla så ofta du kan

Ju oftare du har möjlighet att förhandla desto större är chansen att du får en bättre ränta. Även om det kanske blir små skillnader varje gång kan det i det stora hela bespara tusentals kronor

4. Våga byta bank

Att byta bank kan upplevas jobbigt, men faktum är att om du vågar gå så långt att byta bank kan du ha mycket att vinna räntemässigt

5. Försök förlänga dina rabatter

Många banker erbjuder ränterabatter för nya kunder. Kom ihåg att perioden ofta är begränsad så var beredd på att förhandla om den eller försök förlänga de.

6. Förbered dig

Är det första gången du ska förhandla om bolåneränta kan du förbereda dig genom att leva lite snålt inför förhandlingen. Klarar du att visa att du får mer pengar över i slutet av varje månad ökar dina chanser till en bättre ränta.