Frida Bratt, Nordnets sparekonom.

Pension Hälften av alla svenskar har inget eget privat pensionssparande, visar en färsk undersökning. En privatekonomisk chock väntar sannolikt i framtiden, tror Frida Bratt, Nordnets sparekonom, och föreslår därför att regeringen inför en ny pensionssparreform.

Allt lägre andel av vår totala pension kommer i framtiden från den vanliga inkomstpensionen. När tjänstepensionerna blir allt viktigare för våra pensioner växer även nödvändigheten av något slags privat pensionssparande, om inte levnadsstandarden ska drastiskt försämras den dagen arbetslivet upphör.

– Trots att vi haft diskussionen om allt lägre pensioner under flera år nu är det fortfarande många som inte alls sparar privat till sin pension. Det är synd, för det kan vara de där kronorna du sparade privat som får hushållskassan att gå ihop som pensionär, säger Frida Bratt.

Föreslår nytt pensionskonto

Hon föreslår nu att regeringen inför en ny pensionssparform – PSK, som står för pensionssparkonto. Kontot är tänkt att fungera som dagens kapitalförsäkring, med skillnaden att den som binder pengarna till 65 års ålder får lägre skatt.

– En tidigare undersökning Nordnet gjort visade att varannan svensk tagit av sitt långsiktiga sparande för att konsumera. Det visar på det faktum att de pensionsparformer som i dag står till buds, olåst kapitalförsäkring och ISK, inte passar alla, säger Frida Bratt.

En oönskad effekt hos IPS var att höginkomsttagare gynnades framför personer med lägre lön, eftersom skattesatsen procentuellt är högre ju mer du tjänar.

Alla gynnas lika mycket

Det gjorde att skillnaden räknat i kronor och ören mellan skatteavdrag vid inbetalningstillfället och beskattning vid utbetalning blev störst för personer med hög lön.

– Med ett pensionssparkonto gynnas alla lika mycket av den lägre skatten, oavsett inkomstnivå, säger Frida Bratt.

I undersökningen som YouGov gjort på uppdrag av Nordnet svarade totalt 52 procent av svenskarna att de i dag inte har något privat pensionssparande alls.

– Det visar att svenskarna är i stort behov av att återigen få incitament att spara till sin pension. En sparform där den som sparar långsiktigt får lägre skatt skulle öka medvetenheten om vikten av att spara till sin framtid bland gemene man, och det är viktigt, säger Frida Bratt.

Det här föreslår Nordnet:

  • En sparform dedikerad till pensionssparande, pensionssparkontot PSK, som är en kapitalförsäkring, med alla dess fördelar, som årlig schablonbeskattning och skattefria uttag.
  • I kapitalförsäkringar (och ISK) betalar spararen i dag 30 procent på schablonintäkten. I PSK föreslår Nordnet att skatten sänks till hälften, 15 procent, för den som binder pengarna till 65 års ålder. Det skulle för 2019 ge en skatt på under 0,10 procent, i stället för dagens 0,45 procent.

I Yougov-undersökningen som genomfördes under fyra dagar i slutet av augusti intervjuades 1007 personer, representativa för landets befolkning vad gäller kön, ålder och region.

Andel som svarade att de har ett privat pensionssparande var 27 procent, medan de som inte har ett privat pensionssparande var 52 procent. Hela 21 procent svarade ”vet inte” på frågan om de har ett privat pensionssparande.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent