Enligt undersökningen är det knappt 60 procent av de över 55 år som vet hur mycket de kommer få i sammanlagd pension, men 25 procent gör det inte och ytterligare 17 procent är tveksamma.
– Det är viktigt att man i god tid sätter sig in i hur hög pension man kommer få. Då kan man även börja anpassa sina utgifter så budgeten går ihop den dag man går i pension, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.
Hon påpekar att det är viktigt att ta ställning till hur man ska ta ut tjänstepensionen. Ska det göras under ett begränsat antal år eller livsvarigt? Många tjänstepensioner har fem år som förval och har man väl börjat ta ut pengarna går det inte att ändra utbetalningstid.
– Väljer man att ta ut sin tjänstepension under till exempel fem år blir pensionen förhållandevis hög de fem åren för att sedan sjunka avsevärt. Med ett livsvarigt uttag blir pensionen lägre men på samma nivå under alla pensionsåren, säger Madelén Falkenhäll.
Undersökningen visar att var tredje planerar att ta ut delar av sina tjänstepensioner livsvarigt och delar av dem under några begränsade år. Nästan lika många, 31 procent, planerar att ta ut allt under några begränsade år.
– För en kock sjunker pensionen med 10 000 kronor från en månad till en annan om man tar ut hela sin tjänstepension under fem år. För en gymnasielärare sjunker den med 15 000 kronor. Var och en gör sitt eget val, men vill man känna en trygghet i sin ekonomi kan det vara klokt att ta livsvarigt uttag. Får man tjänstepension från flera håll kan man välja olika, säger Madelén Falkenhäll.