Pensioner Möjligheten att flytta sin tjänstepension har inneburit för många sparare att de blivit omedvetna om att de flyttat sin pension. Dessutom har 30 procent av spararna flyttat till en sparform som inte stämmer överens med vad de säger sig föredra. Och endast fyra av tio jämför olika alternativ innan de flyttar sina tjänstepensioner. 

Det framgår av AMF:s Flyttrapport som presenteras för fjärde året i rad, där branschstatistik över flyttar av kollektivavtalade tjänstepensioner kombinerats med intervjuer med kunder som flyttat sin tjänstepension från AMF.

Många sparare är förblir omedvetna om att de faktiskt flyttat – det gäller för över en fjärdedel av dem – och drygt tre av tio flyttar till en sparform som inte stämmer överens med vad de säger sig föredra.

Flyttströmmarna går från traditionell försäkring till fondförsäkring, och från förvalsbolag till banker och fondbolag och de flesta som flyttar sin tjänstepension gör det på initiativ av en rådgivare eller bank.

– Rätten att vara med och välja vem som ska förvalta det egna pensionssparandet och i vilken sparform pengarna ska läggas är i grunden väldigt positiv. Det ger individen ett större inflytande över sin framtid, och det sporrar oss pensionsbolag att bli bättre. Däremot är det ett stort underbetyg att så många flyttar eller flyttas utan att vara medvetna om det, år ut och år in, och att så många hamnar i ett sparande som inte motsvarar de egenskaper som man efterfrågar. Det är inte hållbart utan hotar i förlängningen att underminera förtroendet för hela tjänstepensionssystemet, säger Johan Sidenmark, vd AMF.

I en undersökning bland kunder som flyttat från AMF var 27 procent omedvetna om att de flyttat sin tjänstepension. Hos runt 60 procent av de kunder som var medvetna om att de flyttat väcktes idén om flytt av bank, finansiell rådgivare eller annan tredje part. Vid själva genomförandet fick 79 procent någon form av hjälp, och de flesta – 55 procent – behövde bara skriva under för flytt. Det främsta motivet för att flytta sin tjänstepension var att man ville samla sitt sparande.

– I dag finns mycket goda möjligheter att jämföra olika alternativ för sitt pensionssparande, inte minst med hjälp av digitala verktyg som oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå. Fler än de fyra av tio som i dag gör någon form av jämförelse innan de flyttar sin pension borde verkligen göra det, säger Johan Sidenmark.

Syftet med rapporten är att belysa flyttströmmarna för tjänstepensioner och att öka förståelsen för hur kunderna agerar vid flytt av tjänstepension.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent