Privatekonomen: Var fjärde svensk har för stort buffertsparande

Publicerad 2016-01-22 12:08

Sparande Aldrig har svenskarna haft så stor ekonomisk buffert som nu, enligt Nordeas senaste undersökning om privatekonomiskt sparande. 23 procent har nio månadslöner eller mer i buffert, vilket är "alldeles för många som har en på tok för stor buffert”, enligt storbankens privatekonom.

Svenskarna är ett sparande folk. På sju år har andelen svenskar med den bufferten, nio månadslöner, ökat från 14 procent 2009 till 23 procent i dag.

– Det är en hög andel, i min mening alldeles för många, som har en på tok för stor buffert, säger Ingela Gabrielsson, Privatekonom på Nordea.

Hon anser att de med så stort buffertsparande borde dela upp beloppet och placera en del av det på lite längre sikt, eftersom vanliga bankkonton hos storbankerna inte ger någon ränta alls.

Enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB) hade till exempel Nordea inlånade medel från hushållen på olika sparkonton som uppgick till mer än 211 miljarder kronor den 30 juni ifjol.

Den största andelen av spararnas pengar på vanliga bankkonton hade vid samma tidpunkt Swedbank, drygt 293 miljarder kronor, vilket motsvarade 20,5 procent. Det innebär att var femte svensk sparkrona fanns på ett Swedbank-konto som inte sällan ger nollränta.

Ingela Gabrielsson anser också att ett vettigare sätt att hantera sin sparbuffert på är att placera en del till lite högre risk med chans till avkastning, samt att också använda en liten del av en hög buffert till någonting ”trevligt och roligt”.

Den största sparade bufferten har smålänningar, stockholmare och västsvenskar, medan i snitt 8 procent av befolkningen helt saknar buffertsparande.

Av: Christer Fälldin, christer.falldin@privataaffarer.se