Vanligaste kontrollmissarna när vi köper begagnad bil

Publicerad 2016-06-15 11:43

Begagnade bilar Bara tre av tio köpare av begagnade bilar kontrollerar bilens ekonomiska status inför köpet. I stället intresserar vi oss huvudsakligen om bilen har rost eller skador, samtidigt som vi gärna provkör ett varv.

Enligt en undersökning från KVD är vi dåliga på att kontrollera de viktigaste aspekterna på den begagnade bilen vi är på väg att köpa. 

– Vi svenskar är bra på att undersöka bilens yttre men är sämre på annat som kan innebära att bilaffären blir en riktigt tråkig historia. Att inte se till att bilen är ordentligt testad, jämföra priset eller ta reda på vad bilen kostar att äga över tid kan bli kostsamt. Vi råder alla som köper en begagnad bil att göra en ordentlig kontroll av både skick och de ekonomiska förutsättningarna, säger Jessica Malmgren, PR- och informationsansvarig på KVD.

Enligt undersökningen kontrollerade nio av tio köpare yttre skador på bilen, men bara tre av tio tog reda på vad den begagnade bilen kostade att äga i forma av försäkring, skatt och värdeminskning. Och bara sex av tio köpare tog reda på bilens bränsleförbrukning.

Undersökningen visade också att var fjärde köpare inte kontrollerade ägarbeviset när de köpte en begagnad bil senast. Var femte tittade heller inte på besiktningsprotokollet.

– Även om de flesta bilköpare gör alla nödvändiga kontroller är det förvånande att många inte ens tar reda på om bilen blev godkänd vid senaste besiktningen eller om säljaren av bilen är bilens ägare, säger Jessica Malmgren.

Här är listan på de sju vanligaste ekonomiska kontrollerna som du bör göra när du köper en begagnad bil, utöver de vanliga funktionskontrollerna:  

1. Kontrollera ägarbeviset så säljaren stämmer med ägaren.

2. Kontrollera de senaste besiktningsprotokollen.

3. Kontrollera mätarställningen på bilen. Dubbelkolla även i serviceboken så att mätarställningen stämmer.

4. Ta reda på bränsleförbrukningen. Finns inte informationen för modellen kan man oftast läsa av i instrumentpanelen vad snittförbrukningen varit de senaste 10 milen.

5. Kontrollera om priset är det rätta via till exempel en bilprissajt.

6. Kontrollera serviceboken och serviceintervallen.

7. Testa via bilbesiktningen eller köp den av någon som gjort ett objektivt test.