Valuta Riksdagsvalet den 9 september har börjat uppmärksammats på den internationella valutamarknaden. Sverigedemokraternas växande siffror i opinionen ökar sannolikheten för ett svenskt utträde ur EU, samtidigt som marknaden har i färskt minne de turbulenta valen i Italien, Turkiet och Frankrike. Kronan kan dessutom få sig ytterligare en kraftig smäll i den osäkra politiska miljön.

Valutgången ser osäkrare ut än i mannaminne och Martin Enlund, Nordeas chefsanalytiker, säger till Bloomberg att han tror att det kan påverka den svenska kronan negativt, trots att valen i Sverige i princip aldrig varit intressanta för marknaderna tidigare.

Kronan har redan tagit ordentligt med stryk mot både dollarn och euron i år, men Martin Enlund ser risken för en ytterligare försvagad krona, upp till 10,47 mot euron fram till och med valdagen, enligt ett marknadsbrev från Nordea.

Från mitten på 90-talet till och med 2014 har kronan alltid varit stabil inför ett riksdagsval. Priset på euron har stadigt legat kring 9,20 kr under perioden till valet.

Martin Enlund får medhåll om att det finns ett pris på politisk risk av Henrik von Sydow, jurist och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

– Vi går mot en period med ökad politiskt osäkerhet i Sverige och det finns ett pris på osäkerheten. Det håller tillbaka investeringar, konsumtion och låntagande något samtidigt som effekten inte ska överdrivas, säger han.

– Vi kommer säkert få mer exponering i utländsk affärspress om ett nytt politiskt läge i Sverige vilket kan påverka utländska investerares allokeringar, säger Henrik von Sydow.

Han gör dock inte någon lika specifik bedömning om kroneffekten som Nordeas Martin Enlund.

– Politisk osäkerhet kan påverka tillväxten på marginalen, det kan pressa kronan nedåt och de långa räntorna uppåt. Samtidigt dämpar vår låga offentliga skuldsättning det sistnämnda, säger von Sydow.

Bostads- och fastighetsmarknaderna och den svenska spelindustrin lockar redan på olika sätt utländska investerares intressen inför det svenska valet i höst.

Carnegie Private Banking får nu förfrågningar från utländska investerare om hur valet i Sverige kommer att påverka investeringsmiljön.

Investerarna vill framför allt veta hur oron på den svenska bostadsmarknaden påverkar bankerna och fastighetssektorn, enligt Henrik von Sydow

– Den svenska gaming-industrin är också klart intressant. Investerarna får även en uppmaning att se upp med hur skattefrågan förändras efter utvecklas i valet, säger han.

Just mot fastighetssektorn finns flera skatteförslag, som ny bolagsskatt och nya skatteregler vid försäljning av kommersiella fastigheter.

Carnegie har inför valet också granskat om populismen kan utgöra en ekonomisk risk på de nordiska marknaderna och det är även frågor som kommer från utländska investerare.

– Politisk osäkerhet försämrar stämningsläget på marknaden och kan få utländska investerare att sälja tillgångar i Sverige eller skjuta investeringar på framtiden. Det påverkar kapitalet som flyter in negativt.

Hur stor negativ påverkan politisk instabilitet har på ekonomin påverkas också av omvärlden.

– Kastas världsekonomin in i en snabbare avmattning och oron kommer tillbaka på svensk bostadsmarknad så blir det mer belastande med politisk osäkerhet.

– Investerare ska räkna med en period av politisk turbulens. Vi går mot ett nytt läge i svensk politik med nya konstellationer och ökad oklarhet om ’out put’, säger Henrik von Sydow.

 

Aktiechatt
Hernhag: Fonden jag kastat ut ur min portfölj
Insider
Stefan Persson fyller på portföljenKöpte just H&M-aktier för 850 miljoner
Notering
Här är GW:s nya investering
Börsen
Plusavslutning på fredagsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
SEB: Därför lär kronan dyka i december
Analys
"Oattraktiv värdering trots kursfallet"Carnegie sänker riktkursen
Pension
Experten: Så gör du med pensionssparandet i börsturbulensen
Aktie
Mitsubishi förnekar samtal med ABB
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport UPPDATERAD
Nibe bättre på alla punkter
Rapport
Ökad förlust för Mackmyra efter varm sommar
Aktie
Uppgifter: ABB förhandlar om försäljning av kraftdivisionenAffär kan bli klar nästa vecka
Rapport
Humana höjer resultatet
Rapport UPPDATERAD
Starkt resultat av Balco
Emission
Här är villkoren i Saabs nyemission
Foto: istockphoto
Aktier
Analys: Börsen fortfarande bäst för långsiktiga investerare
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kommentar
Fin tillväxt ger hopp för aktieägare i Storytel
Foto: Thommy Tengborg/TT
Budget
Sänkt "pensionärsskatt" en av få reformer i budgeten
Aktier
Hernhag: Undvik börsens sämsta aktier
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
THQ fortsätter överprestera
Kommentar
Alfredsson: Ambea bra val i defensiv portfölj
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: istockphoto
Analys
Sobis affär: "Smakar det så kostar det"
Aktie
Uppgifter: Gardell överväger större investering i Nordea
Analys
Pareto: Köpläge i Green Landscaping vid kursnedgång
Kommentar
Bottenfiske i G5 EntertainmentInsider och småsparare tankar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Morgan Stanley: Växande utmaningar för MTG