Valuta Riksdagsvalet den 9 september har börjat uppmärksammats på den internationella valutamarknaden. Sverigedemokraternas växande siffror i opinionen ökar sannolikheten för ett svenskt utträde ur EU, samtidigt som marknaden har i färskt minne de turbulenta valen i Italien, Turkiet och Frankrike. Kronan kan dessutom få sig ytterligare en kraftig smäll i den osäkra politiska miljön.

Valutgången ser osäkrare ut än i mannaminne och Martin Enlund, Nordeas chefsanalytiker, säger till Bloomberg att han tror att det kan påverka den svenska kronan negativt, trots att valen i Sverige i princip aldrig varit intressanta för marknaderna tidigare.

Kronan har redan tagit ordentligt med stryk mot både dollarn och euron i år, men Martin Enlund ser risken för en ytterligare försvagad krona, upp till 10,47 mot euron fram till och med valdagen, enligt ett marknadsbrev från Nordea.

Från mitten på 90-talet till och med 2014 har kronan alltid varit stabil inför ett riksdagsval. Priset på euron har stadigt legat kring 9,20 kr under perioden till valet.

Martin Enlund får medhåll om att det finns ett pris på politisk risk av Henrik von Sydow, jurist och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

– Vi går mot en period med ökad politiskt osäkerhet i Sverige och det finns ett pris på osäkerheten. Det håller tillbaka investeringar, konsumtion och låntagande något samtidigt som effekten inte ska överdrivas, säger han.

– Vi kommer säkert få mer exponering i utländsk affärspress om ett nytt politiskt läge i Sverige vilket kan påverka utländska investerares allokeringar, säger Henrik von Sydow.

Han gör dock inte någon lika specifik bedömning om kroneffekten som Nordeas Martin Enlund.

– Politisk osäkerhet kan påverka tillväxten på marginalen, det kan pressa kronan nedåt och de långa räntorna uppåt. Samtidigt dämpar vår låga offentliga skuldsättning det sistnämnda, säger von Sydow.

Bostads- och fastighetsmarknaderna och den svenska spelindustrin lockar redan på olika sätt utländska investerares intressen inför det svenska valet i höst.

Carnegie Private Banking får nu förfrågningar från utländska investerare om hur valet i Sverige kommer att påverka investeringsmiljön.

Investerarna vill framför allt veta hur oron på den svenska bostadsmarknaden påverkar bankerna och fastighetssektorn, enligt Henrik von Sydow

– Den svenska gaming-industrin är också klart intressant. Investerarna får även en uppmaning att se upp med hur skattefrågan förändras efter utvecklas i valet, säger han.

Just mot fastighetssektorn finns flera skatteförslag, som ny bolagsskatt och nya skatteregler vid försäljning av kommersiella fastigheter.

Carnegie har inför valet också granskat om populismen kan utgöra en ekonomisk risk på de nordiska marknaderna och det är även frågor som kommer från utländska investerare.

– Politisk osäkerhet försämrar stämningsläget på marknaden och kan få utländska investerare att sälja tillgångar i Sverige eller skjuta investeringar på framtiden. Det påverkar kapitalet som flyter in negativt.

Hur stor negativ påverkan politisk instabilitet har på ekonomin påverkas också av omvärlden.

– Kastas världsekonomin in i en snabbare avmattning och oron kommer tillbaka på svensk bostadsmarknad så blir det mer belastande med politisk osäkerhet.

– Investerare ska räkna med en period av politisk turbulens. Vi går mot ett nytt läge i svensk politik med nya konstellationer och ökad oklarhet om ’out put’, säger Henrik von Sydow.

 

Foto: istockphoto
Analyser UPPDATERAS
Här är torsdagens färska analyser
Podden
3 smarta om börsen: När kommer vargen?
Börsen
Autoliv i topp på pigg förmiddagsbörs
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Aktier
Kepler Cheuvreux satsar på bettingsektorn
Aktietips
Två heta köptips
Aktie
Gardell: Veoneer underskattat av marknaden
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Aktie
Storägare ser dubblingspotential för SAS
Analys
Goldman Sachs: Marknaden för optimistisk om Essity
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties grundare säljer alla preferensaktier
Asien
Små rörelser i Asien
Foto: AP/TT
Börsen
Blandad utveckling på Wall Street
Analyser UPPDATERAS
Flera nya köprekar bland dagens analyser
Kommentar
Lockande bottenfiske i Boozt
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Kepler Cheuvreux: Överreaktion ger köpläge i Kinnevik
Foto: istock
Placera
Börsbolagen med sämst försäljningsutvecklingTio år utan säljframgångar
Valuta
Nu ska svenska sedlar tillverkas utomlands
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Utbudet i Stockholm planar ut
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Affärsvärlden: Sälj byggaktien
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzaus
Penningtvätt
Danske Banks vd avgårVinstvarnar efter miljarddonation mot penningtvätt
Aktietips
DI: Köpläge i Kopparbergs efter nedgången
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Intrum kan bli het i höst
Foto: Hasse Holmberg/TT
Reporäntan
Danske: En enda räntehöjning kommer att kännas
Foto: istockphoto
Fonder
Goldman Sachs: Indiska börsen har toppatMen andra tror på fortsatt stark utveckling
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
Valuegard: Bopriserna vände upp under sommaren
Foto: Janerik Henriksson/TT
Reporäntan
Nordea ser räntehöjning i december"Men höjningen blir en engångshändelse"
Foto: TT/Privata Affärer
Kommentar
Uppköpsrykten viktig faktor bakom haussen för H&M
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Analys
"Stark resultatutveckling nästa år för kycklingbolaget"