Valuta Riksdagsvalet den 9 september har börjat uppmärksammats på den internationella valutamarknaden. Sverigedemokraternas växande siffror i opinionen ökar sannolikheten för ett svenskt utträde ur EU, samtidigt som marknaden har i färskt minne de turbulenta valen i Italien, Turkiet och Frankrike. Kronan kan dessutom få sig ytterligare en kraftig smäll i den osäkra politiska miljön.

Valutgången ser osäkrare ut än i mannaminne och Martin Enlund, Nordeas chefsanalytiker, säger till Bloomberg att han tror att det kan påverka den svenska kronan negativt, trots att valen i Sverige i princip aldrig varit intressanta för marknaderna tidigare.

Kronan har redan tagit ordentligt med stryk mot både dollarn och euron i år, men Martin Enlund ser risken för en ytterligare försvagad krona, upp till 10,47 mot euron fram till och med valdagen, enligt ett marknadsbrev från Nordea.

Från mitten på 90-talet till och med 2014 har kronan alltid varit stabil inför ett riksdagsval. Priset på euron har stadigt legat kring 9,20 kr under perioden till valet.

Martin Enlund får medhåll om att det finns ett pris på politisk risk av Henrik von Sydow, jurist och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

– Vi går mot en period med ökad politiskt osäkerhet i Sverige och det finns ett pris på osäkerheten. Det håller tillbaka investeringar, konsumtion och låntagande något samtidigt som effekten inte ska överdrivas, säger han.

– Vi kommer säkert få mer exponering i utländsk affärspress om ett nytt politiskt läge i Sverige vilket kan påverka utländska investerares allokeringar, säger Henrik von Sydow.

Han gör dock inte någon lika specifik bedömning om kroneffekten som Nordeas Martin Enlund.

– Politisk osäkerhet kan påverka tillväxten på marginalen, det kan pressa kronan nedåt och de långa räntorna uppåt. Samtidigt dämpar vår låga offentliga skuldsättning det sistnämnda, säger von Sydow.

Bostads- och fastighetsmarknaderna och den svenska spelindustrin lockar redan på olika sätt utländska investerares intressen inför det svenska valet i höst.

Carnegie Private Banking får nu förfrågningar från utländska investerare om hur valet i Sverige kommer att påverka investeringsmiljön.

Investerarna vill framför allt veta hur oron på den svenska bostadsmarknaden påverkar bankerna och fastighetssektorn, enligt Henrik von Sydow

– Den svenska gaming-industrin är också klart intressant. Investerarna får även en uppmaning att se upp med hur skattefrågan förändras efter utvecklas i valet, säger han.

Just mot fastighetssektorn finns flera skatteförslag, som ny bolagsskatt och nya skatteregler vid försäljning av kommersiella fastigheter.

Carnegie har inför valet också granskat om populismen kan utgöra en ekonomisk risk på de nordiska marknaderna och det är även frågor som kommer från utländska investerare.

– Politisk osäkerhet försämrar stämningsläget på marknaden och kan få utländska investerare att sälja tillgångar i Sverige eller skjuta investeringar på framtiden. Det påverkar kapitalet som flyter in negativt.

Hur stor negativ påverkan politisk instabilitet har på ekonomin påverkas också av omvärlden.

– Kastas världsekonomin in i en snabbare avmattning och oron kommer tillbaka på svensk bostadsmarknad så blir det mer belastande med politisk osäkerhet.

– Investerare ska räkna med en period av politisk turbulens. Vi går mot ett nytt läge i svensk politik med nya konstellationer och ökad oklarhet om ’out put’, säger Henrik von Sydow.

 

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs