Valuta Riksdagsvalet den 9 september har börjat uppmärksammats på den internationella valutamarknaden. Sverigedemokraternas växande siffror i opinionen ökar sannolikheten för ett svenskt utträde ur EU, samtidigt som marknaden har i färskt minne de turbulenta valen i Italien, Turkiet och Frankrike. Kronan kan dessutom få sig ytterligare en kraftig smäll i den osäkra politiska miljön.

Valutgången ser osäkrare ut än i mannaminne och Martin Enlund, Nordeas chefsanalytiker, säger till Bloomberg att han tror att det kan påverka den svenska kronan negativt, trots att valen i Sverige i princip aldrig varit intressanta för marknaderna tidigare.

Kronan har redan tagit ordentligt med stryk mot både dollarn och euron i år, men Martin Enlund ser risken för en ytterligare försvagad krona, upp till 10,47 mot euron fram till och med valdagen, enligt ett marknadsbrev från Nordea.

Från mitten på 90-talet till och med 2014 har kronan alltid varit stabil inför ett riksdagsval. Priset på euron har stadigt legat kring 9,20 kr under perioden till valet.

Martin Enlund får medhåll om att det finns ett pris på politisk risk av Henrik von Sydow, jurist och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

– Vi går mot en period med ökad politiskt osäkerhet i Sverige och det finns ett pris på osäkerheten. Det håller tillbaka investeringar, konsumtion och låntagande något samtidigt som effekten inte ska överdrivas, säger han.

– Vi kommer säkert få mer exponering i utländsk affärspress om ett nytt politiskt läge i Sverige vilket kan påverka utländska investerares allokeringar, säger Henrik von Sydow.

Han gör dock inte någon lika specifik bedömning om kroneffekten som Nordeas Martin Enlund.

– Politisk osäkerhet kan påverka tillväxten på marginalen, det kan pressa kronan nedåt och de långa räntorna uppåt. Samtidigt dämpar vår låga offentliga skuldsättning det sistnämnda, säger von Sydow.

Bostads- och fastighetsmarknaderna och den svenska spelindustrin lockar redan på olika sätt utländska investerares intressen inför det svenska valet i höst.

Carnegie Private Banking får nu förfrågningar från utländska investerare om hur valet i Sverige kommer att påverka investeringsmiljön.

Investerarna vill framför allt veta hur oron på den svenska bostadsmarknaden påverkar bankerna och fastighetssektorn, enligt Henrik von Sydow

– Den svenska gaming-industrin är också klart intressant. Investerarna får även en uppmaning att se upp med hur skattefrågan förändras efter utvecklas i valet, säger han.

Just mot fastighetssektorn finns flera skatteförslag, som ny bolagsskatt och nya skatteregler vid försäljning av kommersiella fastigheter.

Carnegie har inför valet också granskat om populismen kan utgöra en ekonomisk risk på de nordiska marknaderna och det är även frågor som kommer från utländska investerare.

– Politisk osäkerhet försämrar stämningsläget på marknaden och kan få utländska investerare att sälja tillgångar i Sverige eller skjuta investeringar på framtiden. Det påverkar kapitalet som flyter in negativt.

Hur stor negativ påverkan politisk instabilitet har på ekonomin påverkas också av omvärlden.

– Kastas världsekonomin in i en snabbare avmattning och oron kommer tillbaka på svensk bostadsmarknad så blir det mer belastande med politisk osäkerhet.

– Investerare ska räkna med en period av politisk turbulens. Vi går mot ett nytt läge i svensk politik med nya konstellationer och ökad oklarhet om ’out put’, säger Henrik von Sydow.

 

Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Gästkrönika
Rådgivaren: Därför ska du inte binda boräntan
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Bank
Danske lämnar Ryssland och Baltikum
Börsen
Stängning något uppåt
Resa
Tusenlappar att spara på flygbolagens bisarra prissättningMen i värsta fall blir du stämd
Foto: Hanna Franzén/TT
Reporäntan
SEB: Nästa räntehöjning först i april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Lägre inflation än väntat – kronan sjunker kraftigt mot euron
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bankkort
Swedbank höjer valutaväxlingspåslaget på bankkort
Analys
Pareto förutspår risker i verkstaden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsbyggande starkare än väntat
19/2
Trading Direkt: Bostadsmarknaden och Lundin Mining
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Kepler: Lägre kassaflöde ökar osäkerhetenHalverar riktkursen för Oscar Properties
Foto: istockphoto
Analyser
Flera höjda riktkurser bland tisdagens analyser
Foto: Paradox
Rapport
Paradox: Starkt resultat – men höjer inte utdelningen
Börs
Ahlsell på väg att avnoteras
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Rapport
Scandic i nivå med förväntningarna
Bostad
Ovanligt svag bomarknad i januari
Placera
Hernhag: Endast några få pärlor i bemanningsbranschen
Börsen
Danske: Räkna med mer turbulens på börsenKan bli bakslag om något oväntat händer
Räntan
Nykredit: Inga fler räntehöjningar från RiksbankenTar paus i år och nästa
Analys
Nordea: Därför sänker vi H&M till sälj
Analyser
Färska köprekar bland måndagens analyser
Aktie
von Koskull: I år vänder det för NordeaHar själv köpt aktier för 19 miljoner
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
Redeye höjer "rimligt" värde för Fingerprint
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen
Aktietips
Två heta köptips