Bostad Bostadspriserna i Sverige steg 1,4 procent i maj jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 1,5 procent. Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 17,9 procent under de senaste tolv månaderna, en nedväxling från 18,9 procent i april, vilket var den högsta ökningstakten någonsin. Årstakten påverkas nu av att priserna vände upp igen i maj i fjol efter en nedgång under den inledande coronakrisen.

Det är fortsatt villor som går starkast. Priserna på bostadsrätter steg 0,8 procent i april jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 1,7 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter med 1,2 procent och villapriserna med 1,5 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 12,1 procent, en nedväxling från 12,3 procent i april, samtidigt som villapriserna stigit 21,4 procent, ned från 23,0 procent förra månaden, men samtidigt den tredje månaden i rad med årliga prisökningar över 20 procent.

”Det visar tydligt hur starkt villapriserna utvecklats sedan coronapandemins start”, skriver Valueguard.

Under första halvan av juni steg priserna på bostadsrätter med 0,1 procent i Stockholm samtidigt som de steg med 0,8 procent i Göteborg, jämfört med föregående månad.

Malmö är det storstadsområde där priserna stigit mest under pandemin, men fastighetsmäklaren Bjurfors ser nu signaler på att det kan lugna ned sig eftersom utbudet av bostäder till salu fortsatt att öka in i juni.

”Vid den här tiden på året faller normalt utbudet, men i år kan vi se att utbudskurvan har fortsatt att öka trots höga försäljningssiffror och att de flesta affärer genomförs mycket snabbt. Fortsätter det så här kommer vi inom ett par veckor ligga på samma utbudsnivåer som för ett år sedan och det kommer i så fall sätta press på priserna”, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne, i en kommentar.

Hans kollega i Stockholm, Fredrik Kullman, spår också en lugnare prisutveckling framöver.

”För varje vecka som går med stigande priser blir det allt färre som kan vara med och konkurrera samtidigt som allt fler känner att det kanske är bättre att vänta och hoppas på en nedgång. Nu tror jag inte att vi kommer att få se fallande bostadspriser. Rekordlåga räntor och stark underliggande efterfrågan ger stöd. Men däremot tror jag på en inbromsning och utplaning”, säger han.

Erik Olsson Fastighetsförmedling skriver i en kommentar att de räknar med en fortsatt stark marknad med hög aktivitet under sommaren, där bostadspriserna stabiliseras på en hög nivå. Efter sommaren återinförs amorteringskravet och det vore enligt dem bra om det inte kombineras med oro för höjda räntor eller minskade ränteavdrag.

”Förutsättningarna är annars fortsatt goda med en fortsatt kombination av stark konjunktur och väldigt låga räntor som egentligen är ‘omöjlig'”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
HOX      
Sverige 1,4 4,4 17,9
Bostadsrätter    
Sverige 0,8 2,3 12,1
Stockholm 1,0 2,2 12,3
Göteborg 0,6 1,7 9,0
Malmö 0,9 4,4 17,7
Villor      
Sverige 1,7 5,7 21,4
Stockholm 1,8 3,9 22,8
Göteborg 0,8 6,0 21,0
Malmö 1,3 4,9 23,8

 

Bild: Bostadspriser HOX-index

image

 

Bild: Bostadspriser, förändring i årstakt

 

image

 

Bild: Bostadspriser Stockholm, förändring i årstakt

 

image