Bostadspriserna i Sverige vände upp igen i augusti, efter två månaders nedgångar. Priserna steg med 1,6 procent jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med mer måttliga 0,2 procent eftersom bostadspriserna normalt stiger i augusti. Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 13,3 procent under de senaste tolv månaderna, en liten nedväxling från 13,6 procent i juni.

Priserna på bostadsrätter steg 1,0 procent i juli jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 2,0 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter med 0,8 procent och villapriserna med 0,2 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 8,5 procent, en liten nedväxling från 8,7 procent i juli, samtidigt som villapriserna stigit 16,3 procent, jämfört med 16,6 procent förra månaden.

Under första halvan av september har priserna på bostadsrätter stigit med 0,8 procent i Stockholm samtidigt som de sjunkit 0,1 procent i Göteborg, jämfört med föregående månad.

Särskilt stark i augusti var utvecklingen i Stockholm, där villapriserna steg med 3,1 procent. Fastighetsmäklaren Bjurfors menar att den starka bostadsmarknaden i huvudstaden hållit i sig in i hösten.

”Den svalare bostadsmarknad som många förutspådde till hösten ser vi ingenting av. Det görs ovanligt mycket affärer, det går snabbt och det är budgivning på i stort sett varje objekt”, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm, i en kommentar.

Han tillägger att de inte heller märker av att en minskad smittspridning har påverkat vad köparna efterfrågar.

”Större bostäder i attraktiva lägen med närhet till naturen och rum för hemmakontor är fortfarande det som drar störst intresse”, säger han.

Erik Olsson Fastighetsförmedling tycker sig däremot se en lite lugnare, men stabil, bostadsmarknad.

”Så länge räntan är så låg som nu är marknaden rätt obekymrad med en efterfrågan som absorberar utbudet ”, skriver de.

De pekar ut just räntan som en nyckelfaktor för bostadsmarknaden framåt, efter att en ”overkligt” gynnsam kombination av en stark ekonomi och unikt låga räntor fått både bostadslån och räntekänslighet att öka på senare år.

”Därför blir det intressant att se om den höga inflationen som rapporterades nu är tillfällig, eller om den biter sig fast så att räntorna stiger snabbare än marknaden räknar med”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
HOX      
Sverige 1,6 0,3 13,3
Bostadsrätter    
Sverige 1,0 0,3 8,5
Stockholm 1,1 -0,3 7,8
Göteborg 0,9 0,3 6,6
Malmö 0,0 -0,6 12,9
Villor      
Sverige 2,0 0,3 16,2
Stockholm 3,1 0,5 18,7
Göteborg 1,2 -0,8 14,3
Malmö 0,8 -0,3 18,2

Bild: Bostadspriser HOX-index

image

Bild: Bostadspriser, förändring i årstakt

 

image

 

Bild: Bostadspriser Stockholm, förändring i årstakt

 

image