Bostad Bostadspriserna i Sverige steg 0,3 procent i september jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 0,5 procent. Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 12,4 procent under de senaste tolv månaderna, en nedväxling från 13,3 procent i augusti.

Priserna på bostadsrätter steg 0,6 procent i september jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 0,1 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,5 procent och villapriserna med 0,4 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 7,9 procent, ned från 8,5 procent i augusti, samtidigt som villapriserna stigit 15,1 procent, jämfört med 16,3 procent förra månaden.

Under första halvan av oktober har priserna på bostadsrätter stigit med 0,8 procent i Stockholm och 0,3 procent i Göteborg, jämfört med föregående månad.

Erik Olsson Fastighetsförmedling konstaterar att trenden med snabba oavbrutna prisuppgångar under pandemin nu ersatts med en lite mer avvaktade konsolidering. De räknar själva med att bostadspriserna stabiliseras runt den nuvarande nivån så länge det inte uppstår oro för högre räntor. Än så länge verkar den höga inflationen inte satt fart på sådana spekulationer.

I vilken mån återöppnandet efter pandemin kan komma att påverka bostadsmarknaden beror bland annat på hur mycket återgång till det gamla kontoret som det blir.

”Det påverkar bostadsbehovet. Följ även hur mycket konsumtionen av annat, som konkurrerar med bostadsutgifterna ökar. Det är lättare att lägga pengar på boendet när krogen är stängd”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar.

Fredrik Kullman, vd i Stockholm för fastighetsmäklaren Bjurfors, ser fortsatt en säljarens marknad, om än något lugnare än tidigare.

”Även om vi inte längre ser lika snabba prisökningar är det fortfarande säljarens marknad. Obalansen mellan utbud och efterfrågan består, men i stället för att en bostad får 10-15 bud får den nu kanske 1-5. De närmaste månaderna räknar vi med att priserna kommer att vara stabila eller öka mycket svagt. Låga räntor, en positiv utveckling av ekonomin och fortsatt hemarbete några dagar i veckan bäddar för att den här historiska prisuppgången får en mjuklandning”, säger han.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik och Lantmäteriet, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
HOX      
Sverige 0,3 1,1 12,4
Bostadsrätter    
Sverige 0,6 0,9 7,9
Stockholm 1,2 1,1 7,6
Göteborg 0,2 0,4 5,6
Malmö -0,2 -0,7 10,4
Villor      
Sverige 0,1 1,2 15,1
Stockholm 0,2 2,0 14,9
Göteborg 1,2 0,4 15,7
Malmö 1,5 1,2 16,4

 

Bild: Bostadspriser HOX-index

 

image

 

Bild: Bostadspriser, förändring i årstakt

 

image

 

Bild: Bostadspriser Stockholm, förändring i årstakt

 

image