Analys Kinnevik kan komma att dela ut sina aktier i Zalando i en inte alltför avlägsen framtid. Därefter kan innehavet i Tele2 stå på tur och med en sådan utskiftningen skulle investmentbolaget fullborda de senaste årens förvandling och fokusering mot tillväxtbolag.

Det menar SEB i en färsk analys i vilken rekommendationen för Kinnevik-aktien lyfts från behåll till köp, en höjning Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på fredagen.

Banken menar att Livongo-affären i augusti var en ”gamechanger” och att den transaktionen visar en ”exit-väg” för investmentbolaget.

”Mer specifikt tror vi att Kinneviks aktieägare under de kommande åren (fram till 2023) kan komma att få motsvarande 204 kronor i utdelningar (44 kronor kontant, 160 kronor i Zalando-aktier), och kvar blir en rest (med fokus på undervärderade tillväxtbolag som vi gillar) med ett värde på 165 kronor”, skriver SEB i analysen.

Banken konstaterar att rabatten mot det rapporterade substansvärdet är låg för närvarande, men tror samtidigt att den undervärderade portföljen samt de potentiella utdelningarna bådar väl för framtida värdeskapande.

”Tittar man bortom vårt basscenario för 2023, menar vi att Tele2 kan bli nästa innehav att lämna portföljen när Kinneviks balansräkning skulle tillåta det. Det skulle slutföra Kinneviks sväng bort från mogna tillgångar mot tillväxt”, skriver SEB i analysen.

SEB:s nya riktkurs ligger på 372 kronor, upp från 295 kronor. Aktien handlas strax under 347 kronor på fredagen, en uppgång med nästan 4 procent för dagen.