Utför i svenska fjällen


Utför i svenska fjällen


Publicerad 2010-10-14 09:13

Antingen för lite snö eller för mycket – det är inte lätt att äga skidanläggningar. Dags att sälja Skistar. Läs även VA:s köprekommendationer på Industrivärden och VBG.

Välpistat. Skistars backar och stugbyar i Lindvallen är Sveriges tredje mest besökta skidanläggning. NISSE SCHMIDT/SCANPIX

Skidbacksägare är den nya tidens bönder – det kan bero på att en och annan lantbrukare har blivit skidbacksägare de senaste decennierna – som klagar på att antingen är det för varmt och för lite snö eller för kallt så att ingen åker i backen.

I Skistars nyligen publicerade bokslut säger vd Mats Årjes:

”Vi är stolta och glada över verksamhetsårets vinstökning med tanke på de vädermässiga utmaningar vi upplevde den gångna säsongen.”

Han syftar på kylan och den rikliga snön i södra Sverige som gjorde att en del människor valde att åka skidor på andra ställen än i Sälen och Åre som är Skistars viktigaste skidorter i Sverige.

Skistars bokslut visade på ännu ett rekordresultat och höjd utdelning.

Vinsten steg från september 2009 till augusti 2010, med 23 procent till 334 miljoner kronor efter skatt främst till följd av prisökningar och låga skattekostnader.

Den underliggande tillväxten var dock negativ borträknat prishöjningar och valutaeffekter och inför den stundande säsongen ser siffrorna inte heller särskilt lovande ut. Orderingången när det gäller logi är hittills i år 13 procent lägre än i fjol.

Mats Årjes är dock inte särskilt oroad. Han tror att bokningsnedgången beror på att folk i högre grad kommer att besöka fjällvärlden i påsk i stället för i jul eftersom ledigheterna talar för det och att kunderna ännu inte bokat upp påskresan.

Det känns som ett snömosresonemang.

Ordernedgången är ingen bra nyhet och till det ska läggas de senaste månadernas kronförstärkning som kommer att vara negativ för Skistar. Kronuppgången pressar bolaget på två sätt. Den leder till att svenskar i år i hög utsträckning kommer att välja Alperna eftersom utlandsresan har blivit, relativt sett, billigare än motsvarande svenska skidsemester. Dessutom är risken stor att utländska turister, som ligger bakom en del av Skistars omsättningsökning senare år, också väljer andra länder eftersom de svenska priserna har blivit 10 procent dyrare än i fjol.

Den långsiktige har all anledning att följa Mark Twains devis ”Buy land, they are not making it anymore”. På lång sikt kommer Skistar sannolikt att fortsätta att växa med fler byar och nya liftar. Men just nu är trenden nedåtriktad.

Skistar värderas i dag till 16 gånger fjolårets vinst och med tanke på att VA ser en risk att vinsten minskar i år med omkring 10 procent kommer p/e-talet att stiga till 17. Det är dyrt i dagens börsklimat och högre än vad Skistar brukar värderas till.

Det är därmed säljläge för den som äger Skistar. VA sätter riktkursen till 120 kronor.