Utdelningsfest i Europa

Publicerad 2012-11-23 14:42

Aktier Den som äger europeiska aktier kan räkna med betydligt högre utdelningar än för den som investerat i USA. Det konstaterar danska Sydbank som också pekar ut några intressanta bolag med hög direktavkastning.

Enligt analysen som citeras av danska sajten business.dk är den genomsnittliga direktavkastningen omkring 4 procent i de bolag som är noterade på de största europeiska börserna. Det är dubbelt så högt som i USA där den genomsnittliga direktavkastningen bara är 2 procent.

Förklaringen är enligt Sydbank att europeiska aktier inte stigit lika mycket som amerikanska och att kurserna fortfarande är relativt låga.

Men samtidigt finns tydliga regionala skillnader. Sydbanks analytiker varnar för att många sydeuropeiska bolag troligen måste minska utdelningarna under de kommande åren.

Men i norra Europa där krisen inte påverkar bolagen lika mycket ser Sydbank inga tecken på att bolagen kommer att minska utdelningarna i någon större grad, skriver Business.dk.

Sydbanks analytiker pekar ut flera danska aktier som är särskilt intressanta i utdelningsperspektiv.

Ett exempel är telekombolaget TDC som har en direktavkastning på omkring 10-11 procent. Att nivån inte anges exakt beror på att bolaget delar ut pengar två gånger om året istället för en vilket gör det lite vanskligt att beräkna den exakta direktavkastningen, skriver Business.dk.

En annan intressant aktie är Danske Bank som har som målsättning att ha en ”pay-out-ratio” på 40 procent. Banken har alltså som mål att betala ut 40 procent av nettoinkomsten som utdelning till aktieägarna.

Sydbank pekar också ut försäkringsbolaget Tryg som en het utdelningsaktie. Bolaget ”pay-out-ratio” väntas stiga samtidigt som det kan bli aktuellt med återköp av aktier.

Royal Unibrew är en annan av Sydbanks utdelningsfavoriter. Bryggeriet har redan en hög direktavkastning (4,8 procent i år och 5 procent nästa år) men bolaget har också planer på att dela ut en halv miljard danska kronor i extra utdelningar eller återköp under de kommande åren, skriver Business.dk.

Sydbank nämner också Coloplast i sin analys. Bolaget har förvisso ingen jättehög direktavkastning just nu men ekonomin är god och Sydbank tror att direktavkastningen kan stiga.