Brasilianare protesterar mot president Bolsonaro som anses ha missköt pandemin som skördat 600 000 människoliv i landet.

Fonder Den brasilianska aktiemarknaden har utvecklats synnerligen svagt i år. Men ännu är det inte läge för bottenfiske, menar en expert.

Sao Paulo-börsen står i dag 5,6 procent lägre än vid årsskiftet. Men sett från toppen i juni så är nedgången närmare 15 procent. Dessutom har den brasilianska valutan försvagats 10 procent mot dollarn sedan i somras.

Många fonder som investerar i Brasilien har gått svagt med nedgångar på som mest 15 procent sedan årsskiftet. Det finns flera exempel på fonder som fallit tvåsiffrigt bara den gångna månaden (se tabell nedan).

Men för den som funderar på att bottenfiska i Brasilien bör tänka om, menar Boris Schlossberg på BK Asset Management.

− Hur frestande det än kan verka att bottenfiska i Brasilien så tror jag inte det är läge just nu. Brasilien har alldeles för många problem, säger han i en intervju i CNBC.

Han pekar bland annat på att inbromsningen i den kinesiska ekonomin också drabbar Brasilien. Detta eftersom Kina är en av landets största handelspartners.

Dessutom har vi den eviga frågan kring president Jair Bolsonaros ledarskap. Han har bland annat kritiserats för hanteringen av pandemin och den knackiga ekonomin.

− Innan den politiska situationen lugnar ner sig så gör man bäst i att undvika Brasilien, säger Schlossberg till CNBC.

Tabell: Utveckling Brasilienfonder 1 m och i år

Fond 1M% i år %
BNP Paribas Brazil Equity -7,0 -12,0
BNY Mellon Brazil Equity EUR A Acc -2,6 -0,5
Handelsbanken Brasilien Tema A1 SEK -11,7 -15,2
HSBC GIF Brazil Equity AD -8,9 -13,6
iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) -5,0 -10,3
JPM Brazil Equity A (acc) USD -10,2 -10,8
JSS Responsible Equity – Brazil I $ Acc -10,3 -7,2
Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF 1C -6,6 -6,6

Källa: Morningstar 13 oktober 2021